Afectiuni aparute sau agravate de expunerea excesiva la soare - Ce spune medicul

Duminica, 13 Mai 2012, ora 22:56
9576 citiri
Afectiuni aparute sau agravate de expunerea excesiva la soare - Ce spune medicul

Soarele straluceste mandru pe cer si invita la buna dispozitie si zambete, imbiindu-te sa iti lasi pielea mangaiata de razele lui. Totusi, sub masca prietenoasa, se ascund pericole de care poate stii si pe care le ignori si altele pe care nici nu le banuiesti.

Pe langa insolatia despre care toata lumea stie cat de pacatoasa poate sa fie si cat de usor si brusc apare, sunt o multime de alte afectiuni care se pot declansa sau inrautati, in cazul in care ele deja exista, odata cu expunerea excesiva si neprotejata la soare.

Iata de ce este bine sa te bucuri de caldura cu moderatie, dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon:

In primul rand sunt bolile de piele:

- Rosacea: este o afectiune inflamatoare cronica, producand roseata in special la nivelul fetei. De obicei este ciclica, durand cateva saptamani, dupa care pret de cateva luni nu isi mai face simtita prezenta. Aceasta poate sa fie accentuata de soare si mici vase de sange de la suprafata pielii sa se sparga, in special in zona nasului, oferind un aspect extrem de inestetic. Pielea incepe sa se descuameze si apare senzatia de mancarime sau usturime.

Este neaparat necesar sa porti creme cu factor de protectie foarte riidicat in cazul in care ai aceasta afectiune.

- punctele de batranete de pe piele: acestea pot sa fie gri, maronii sau chiar negre, aparand in special pe fata, umeri, decolteu si maini, adica exact zonele cele mai expuse la soare, fapt ce ar trebui sa-ti dea de gandit.

Desi nu sunt periculoase, ele sunt inestetice, iar procedeele prin care ai putea scapa de ele sunt destul de greu de suportat de piele, asa ca mai bine eviti aparitia petelor.

- bolile cu probleme de pigmentare: toate bolile ce includ o pigmentare neuniforma a pielii sunt inrautatite de expunerea excesiva si necontrolata la soare, ca sa nu mai vorbim de faptul ca diferentele intre zonele pigmentate si cele nepigmentate cresc si se vad inestetic.

- pe departe cea mai cunoscuta dar si cea mai grava problema a pielii cauzata de expunerea la soare este melanomul, o forma de cancer foarte grava, care poate face metastaza rapid. Numarul bolbavilor cu melanom a crescut alarmant in ultima perioada, din cauza ca radiatiile ultraviolete sunt mult mai puternice, stratul de ozon este mai subtire si nu mai protejeaza asa cum ar trebui, iar oamenii nu respecta intervalele sigure in care ar putea sta afara fara probleme.

- arsurile nu sunt nici ele de neglijat, soarele fiind nemilos in miezul zilei. Astfel poti ramane cu urme sau dezvolta apoi afectiuni din cauza sensibilizarii pielii.

Alte cateva probleme:

- deshidratarea: daca nu bei suficienta apa atunci cand stai in soare si caldura, organismul isi pierde rezervele si apare deshidratarea, care este insotita de voma, diaree, durere de cap si care poate sa duca si la moarte in stadii extreme;

- atacul cerebral: poate sa apara din cauza multor ore de stat in soare la temperaturi foarte ridicate. Bolnavul isi pierde cunostinta si trebuie chemata de urgenta ambulanta, caci astfel isi poate pierde viata;

- infarct sau alte probleme cardiovasculare: cantitatea de oxigen din sange scade dramatic atunci cand te expui la soare la temperaturi mari, asa ca persoanele cardiace trebuie sa se fereasca cat pot de mult vara si sa nu iasa din casa pe timpul zilei daca nu au motive intemeiate. Toate datele arata ca pe perioada verii numarul de infarcturi creste alarmat, tocmai din cauza ca oamenii nu inteleg cat este de fragila sanatatea.

- rinichii au si ei de suferit in cazul in care apare deshidratarea, caci nu mai ajunge suficienta apa la ei;

- bolile care afecteaza muschii sunt si ele agravate prin expunerea la soare, din cauza ca tesuturile nu mai sunt bine hranite atunci cand temperaturile cresc peste masura.

Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile care se pot intampla atunci cand nu ai grija de propria persoana pe timpul verii. Soarele cu moderatie, la orele diminetii si seara, este bun, ajutandu-te sa asimilezi vitamina D. In plus, nimeni nu este absurd si intelege ca bronzul este frumos, asa ca foarte putin nu strica.

Ceea ce face rau este excesul. Foloseste creme speciale mereu, nu doar atunci cand esti la malul marii, ci si pe strada si evita sa stai la plaja intre 11.30 si 15.00.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#expunere sare factori risc, #expunere soare aparitie boli, #expunere soare agravare boli, #expunere soare pericole , #pielea