Cosurile de pe spate - de ce apar si cum le putem preveni

Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 09:16
117720 citiri
Cosurile de pe spate - de ce apar si cum le putem preveni
Foto: Clinica Hebra Dermatologie

Chiar daca acneea este observata cel mai frecvent pe fata, aceasta se poate dezvolta si in alte parti ale corpului, inclusiv pe spate si, de regula, in orice zona care prezinta glande secretoare de ulei sau foliculi de par.

Doctor Alina Suru, specialist dermatolog, explica pentru Ziare.com cele mai importante notiuni cu privire la aceasta afectiune.

1. Acneea de pe spate este diferita de cea faciala?

Mecanismele care determina acneea la nivelul trunchiului si fetei sunt aceleasi, afectiunea fiind determinata de modificari ce apar la nivelul foliculilor glandelor sebacee. Cosurile apar la nivelul fetei, umerilor, toracelui anterior si posterior, mai frecvent in adolescenta si la persoane tinere.

2. Care sunt cauzele care duc la aparitia cosurilor pe spate?

Factorii patogeni majori implicati in aparitia acneei, indiferent de zona corpului, sunt:

a. Hiperkeratinizarea sau ingrosarea pielii - pielea nu mai elimina eficient sebumul si celulele moarte pentru ca exista o productie accelerata de celule noi, iar acestea au un continut crescut de keratina;

b. Obstructia sau blocarea foliculilor glandelor sebacee care rezulta din keratinizarea anormala a epiteliului infundibulului foliculului pilos;

c. Stimularea secretiei glandei sebacee de catre hormonii androgeni;

d. Colonizarea microbiana a unitatilor pilosebacee de catre Propionibacterium acnes, care promoveaza inflamatia perifoliculara.

Prezentarea clinica a acneei poate varia de la o forma clinica usoara la o acnee nodulo-chistica atat la nivelul fetei, cat si a pieptului si spatelui. Acneea se manifesta prin aparitia de comedoane, papule, pustule si/sau noduli, iar daca nu este tratata adecvat sau la timp exista riscul aparitiei de cicatrici.

Citeste si Tratamente de toamna pentru o buna ingrijire a pielii

3. Acneea - o problema de igiena?

Poate ca unul dintre cele mai intalnite mituri despre acnee este acela ca afectiunea este cauzata de pielea murdara. In fapt, spalarea pielii de prea multe ori poate chiar inrautati acneea, favorizand formarea de leziuni inflamatorii.

In cazul pielii acneice este suficienta curatarea usoara cu ajutorul unor produse blande, non-comedogenice, dimineata si seara. Se recomanda evitarea manipularii leziunilor, precum si evitarea arsurilor solare pe tegumentul afectat.

Alte recomandari generale valabile pentru acneea aparuta pe trunchi sunt: evitarea transpiratiei excesive, schimbarea echipamentului de sport ce vine in contact direct cu pielea si spalarea lui dupa fiecare utilizare, precum si utilizarea de haine din fibre naturale.

4. Tratamentele pentru acneea faciala functioneaza si in cazul cosurilor aparute pe fata?

Masurile terapeutice pentru acneea faciala sunt valabile si pentru cea truncala, cu mentiunea ca, datorita intinderii cutanate mari, uneori se prefera emulsiile si lotiunile in locul cremelor pentru a acoperi mai rapid suprafata de tratat. In urma consultului medical dermatologul va poate indica cel mai bine care sunt produsele potrivite.

5. Cosurile aparute pe spate pot fi simpton al unei alte afectiuni?

Bolile asociate cu productia excesiva de hormoni, in special androgeni, pot determina aparitia acneei. Astfel, acneea poate fi o caracteristica a multor tulburari endocrine, incluzand boala ovarului polichistic, sindromul Cushing, hiperplazia adrenala congenitala, tumorile secretoare de androgeni si acromegalia.

Acneea sau eruptiile acneiforme pot sa apara si dupa utilizarea anumitor medicamente cum ar fi testosteron, progesteron, corticosteroizi, litiu, fenitoina, izoniazida, vitaminele B2, B6 si B12, sau halogenii. Adresarea cauzei endocrine si suspendarea medicamentuui declansator alaturi de tratamentul general al acneei vor solutiona problema.

Vezi si cum sa scapi de acnee cu ajutorul luminii albastre

Dr. Alina Suru - specialist dermatolog

Hebra Dermatologie

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Cosurile de pe spate, #cosuri spate cauze, #cosuri spate tratament , #pielea