De ce se inroseste pielea de la soare?

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 11:37
8794 citiri
De ce se inroseste pielea de la soare?

Dupa expunerea prelungita la soare, pielea devine rosie, fierbinte, dureroasa. Acum, in urma concluziilor unui studiu, cercetatorii sunt in masura sa explice ce transformari se petrec in celulele pielii, cand se ajunge la o astfel de stare.

Dintre toate radiatiile emise de soare, ultravioletele B (UVB) sunt responsabile in cea mai mare masura de arsurile solare. Ele agreseaza celulele pielii si in particular keratinocitele, situate in stratul superficial, epiderma. Aceste keratinocite sunt punctul de plecare al procesului inflamator, potrivit unui studiu publicat in Nature Medicine si preluat de Le Figaro.

Descoperirea semnalului de alarma al celulelor

Totul incepe in nucleul celulelor. Acolo, se gasesc mici molecule de ARN specifice. Spre deosebire de moleculele lungi de ARN (acid ribonucleic), numite "mesager", care furnizeaza codul de sinteza a proteinelor, aceste molecule mici de ARN necodate se altereaza sub influenta UVB. Iradierea conduce la schimbarea formei acestora.

Experimentele cercetatorilor efectuate pe soareci si culturi de celule au demonstrat ca aceste molecule de ARN modificate prin iradiere se fixeaza de receptori specifici, declansand cascada de evenimente care produce in final inflamatia, adica inrosirea pielii.

Aceasta inrosire, dezagreabila si dureroasa, contribuie la eliminarea celulelor deteriorate de catre UBV si initiaza vindecarea. Inflamatia reprezinta deci o reactie de aparare necesara reinsanatosirii pielii. Celulele al caror cod genetic este deteriorat prin expunerea la soare sunt susceptibile de a deveni cancerigene.

Noi terapii in perspectiva

Descoperirea mecanismului prin care radiatiile ultraviolete genereaza inflamatia are multiple implicatii. Aceste mici molecule de ARN pot fi utilizate ca alternativa la tratamentul prin fototerapie al anumitor boli de piele, cum ar fi psoriazisul.

Blocarea acestor molecule ar putea permite atenuarea simptomelor fotosensibilitatii, cand apar inrosiri ale pielii la expunere minima la soare.

Intelegerea mecanismului de inrosire a pielii poate permite, de asemenea, punerea la punct a unor terapii eficiente de combatere a efectului distructiv al ultravioletelor, in scopul evitarii aparitiei cancerului de piele.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#descoperire mecanism inrosire piele, #cauze arsuri soare, #arsuri solare ultraviolete , #pielea