Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De la ce varsta pot fi scoase alunitele?

Duminica, 23 Iunie 2019, ora 09:17
14160 citiri
De la ce varsta pot fi scoase alunitele?
Foto: Laurentiu Vladau

Teoretic, alunitele pot fi scoase la orice varsta, insa medicii nu recomanda, de obicei, excizia lor la copii, din cauza ca la varste fragede riscul de a dezvolta cancer de piele este extrem de scazut si, in plus, procedura in sine poate fi destul de dificil de tolerat fizic si emotional de catre micutii pacienti.

Medicul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune ca efectuarea unei astfel de proceduri in copilarie este evitata, insa poate fi realizata in situatii speciale, atunci cand este justificata de necesitatea clinica.

Cazuri in care este recomandata excizia alunitelor la copii

In cazul copiilor si adolescentilor, excizia poate fi recomandata de catre medicul dermatolog atunci cand exista alunite care sangereaza masiv, au caracteristici atipice clinice si dermatoscopice, sunt suspecte de displazie sau melanom sau au un potential agresiv local pe termen scurt si se pot schimba rapid.

Este necesar sa fie indepartate si alunitele dureroase sau cele localizate fie in zone sensibile, cum ar fi in jurul ochilor sau gurii, fie in zone de frecare sau pe care copii le agata frecvent, cu risc crescut de infectie si care afecteaza functia acestor regiuni.

In general, se evita inlaturarea alunitelor din considerente estetice in copilarie. Exceptia este atunci cand alunitele au impact negativ major asupra dezvoltarii emotionale a celui mic, din cauza ca prietenii apropiati sau colegii de scoala comenteaza negativ la adresa lui pe tema aspectului neplacut al alunitei.

Procedura se realizeaza cu un consimtamant ferm al parintilor si colaborarea minorilor.

Riscuri si reactii adverse

La fel ca oricare alta procedura chirurgicala, excizia alunitelor prezinta riscuri care trebuie discutate de catre medic cu pacientii, pentru a evalua impreuna balanta riscurilor si beneficiilor aduse de aceasta interventie.

Anestezia locala injectabila poate fi neplacuta pentru persoanele cu un prag scazut de tolerabilitate la durere, dar dupa anestezie, procedura este fara durere. Este posibil ca durerea sa reapara la doua ore dupa interventie, dar aceasta este ameliorata cu medicatie analgezica sau antialgica.

Poate aparea o senzatie de tensiune in zona din care este inlaturata alunita, care dispare dupa cateva zile.

Exista risc de infectie localizata, mai ales in primele 96 de ore, si in acest caz trebuie folosite creme cu antibiotice sau antibiotice orale. Plaga se poate deschide daca pacientul efectueaza miscari bruste sau ample, caz in care plaga poate fi resuturata sau lasata sa se vindece de la sine.

La fel ca dupa orice interventie chirurgicala, cicatricea este de nelipsit. Exista risc de cicatrici dureroase sau inestetice, hipertrofice sau cheloide, mai ales la nivelul toracelui sau umerilor. Acestea pot fi prevenite deseori printr-o tehnica chirurgicala corecta sau tratate in cazul in care isi fac aparitia.

Doctor Laurentiu Vladau, specialist Dermato-venerologie.

Clinica Hebra Dermatologie

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#De la ce varsta scoti alunetele , #pielea