Fototerapia, de la rejuvenare, la tratarea unor afectiuni dermatologice grave - la ce se foloseste fiecare culoare

Sambata, 22 Decembrie 2018, ora 11:53
12207 citiri
Fototerapia, de la rejuvenare, la tratarea unor afectiuni dermatologice grave - la ce se foloseste fiecare culoare
Foto: Spital de Dermatologie Bioderm Pipera

Terapia cu lumina sau fototerapia este folosita inca din Antichitate pentru ameliorarea unor afectiuni ale pielii. Pe masura ce stiinta a avansat, tehnologia care sta la baza acestei terapii a cunoscut tot mai multe imbunatatiri.

In zilele noastre, indicatiile terapeutice ale fototerapiei nu se rezuma doar la dermato-estetica (rejuvenare, tratament anticelulitic etc.) . Aceasta este o solutie care face diferenta in tratamentul unor afectiuni dermatologice serioase si destul de greu de tratat prin metode clasice, precum psoriazisul, vitiligo, dermatitele, eczemele, cuperoza si acneea.

In timpul sedintelor de fototerapie, pielea este expusa la o lumina cu o lungime de unda controlata. Cercetarile au aratat ca diferitele lungimi de unda ale luminii au efect asupra unor afectiuni specifice.

Spre exemplu, lumina albastra actioneaza foarte bine in cazul acneei, lumina rosie actioneaza asupra cuperozei si altor afectiuni inflamatorii, lumina galbena ajuta la regenerarea pielii dupa arsuri si are efect de rejuvenare, in timp ce terapia cu ultraviolete face diferenta in tratarea psoriazisului, vitiligo si dermatitelor.

In prezent, exista aparate de fototerapie destinate tratarii intregii suprafete corporale, tenului si decolteului sau aparate care actioneaza tintit, strict pe zonele afectate.

Fototerapia este o metoda nedureroasa, non-invaziva, lipsita de riscuri, care este indicata mai ales in sezonul rece, cand expunerea la ultravioletele naturale este redusa.

"Atat timp cat se realizeaza sub supravegherea medicului dermatolog, intr-o unitate moderna de fototerapie, terapia cu lumina poate avea rezultate asemanatoare sau chiar superioare metodelor clasice de tratare a afectiunilor dermatologice. A fost multiplu testata de-a lungul timpului, este certificata, sigura si eficienta", spune dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog in cadrul Spitalului de Dermatologie Bioderm Pipera, Bucuresti.

Schema de tratament este personalizata in functie de nevoile fiecarui pacient, iar durata si frecventa sedintelor de fototerapie depind de o serie de factori, printre care si stadiul afectiunii.

Medicul dermatolog Lucian Russu detaliaza mai jos tipurile de fototerapie si beneficiile fiecaruia dintre acestea.

Terapia cu ultraviolete face diferenta in tratarea psoriazisului

Psoriazisul este o boala autoimuna, declansata de proliferarea prea rapida a celulelor pielii. Studiile au dovedit ca fototerapia cu raze UV reduce sau chiar combate acest proces de inmultire necontrolata a celulelor pielii, tinand psoriazisul sub control.

De altfel, pacientii care sufera de psoriazis reactioneaza foarte bine la expunerea la soare, de aceea, terapia cu ultraviolete le este recomandata mai ales in sezonul rece, cand expunerea la ultravioletele naturale este deficitara.

"Terapiile cu lumina ultravioleta sunt de doua tipuri: UVB si UVA. Daca ultravioletele UVB - 290-320 nm - actioneaza doar la nivelul epidermului, ultravioletele UVA - 320-440 nm - actioneaza la nivelul dermului, al doilea strat al pielii.

Atat UVB, cat si UVA sunt indicate in tratamentul unor afectiuni autoimune, precum psoriazis, vitiligo, dar si in cazul dermatitei atopice.

De asemenea, exista trei tipuri de aparate: aparatul Waldmann, destinat leziunilor de pe maini si picioare (palmo-plantar), cabina, utila pentru tratarea intregii suprafete corporale, in timp ce aparatul Excilite NB-UVB trateaza tintit anumite zone - scalp, coate, genunchi etc", exemplifica Dr. Lucian Russu.

Terapia cu lumina albastra distruge bacteriile care cauzeaza acneea

Acneea este o afectiune intalnita indeosebi la adolescenti, dar poate sa apara si la varsta adulta. In multe dintre cazurile de acnee se prescriu antibiotice. Alternativa la acestea este terapia cu lumina albastra, o metoda non-invaziva, nedureroasa, lipsita de efecte adverse.

Exista doua tipuri de aparate cu lumina albastra - un aparat pentru tratarea acneei usoare si moderate si alt aparat, destinat tratarii acneei severe.

Lumina albastra "distruge" bacilul care favorizeaza aparitia acneei, in doar trei saptamani de tratament, si calmeaza simptomele, fara a afecta tesuturile cutanate. Numarul sedintelor necesare pentru a obtine efectul dorit este stabilit de medicul dermatolog, uneori fiind nevoie si de 20 de sedinte.

Pentru efecte maxime, se recomanda doua-trei sedinte pe saptamana, cu o durata de 16 minute fiecare.

In caz de acnee severa sau care nu raspunde la alte tratamente, medicii recomanda terapia cu lumina albastra Clearlight.

"Aceasta foloseste o intensitate de 20 de ori mai mare decat alte aparate care emit lumina albastra. La fel ca BLU-U - aparatul destinat tratarii acneei usoare si moderate, lumina emisa de Clearlight patrunde in piele la o distanta de aproximativ 2 mm, unde sterilizeaza zona, distrugand bacteriile care cauzeaza acneea.

Fototerapia Clearlight este eficienta in caz de foliculita, care apare dupa ras, foliculita axilara, interfesiera sau a gambelor. Rezultate vizibile se obtin chiar dupa numai o saptamana de tratament", mentioneaza medicul.

Terapia cu lumina rosie trateaza cuperoza

Terapia cu lumina rosie are efect de rejuvenare, dar este si o solutie pentru ameliorarea cuperozei si a rozaceei, reducerea cicatricilor si accelerarea vindecarii dupa proceduri agresive.

In prezent, exista si aparate de fototerapie cu lumina rosie pentru intreaga suprafata corporala - Collagen Bed Therapy. Aceasta este recomandata pentru eliminarea celulitei, omogenizarea culorii pielii pigmentate, imbunatatirea circulatiei sangelui.

"O sedinta dureaza 20 de minute, iar rezultatele se vad imediat. Terapia cu lumina rosie nu este agresiva sau dureroasa si nu are efecte adverse. Pentru rezultate de lunga durata, se recomanda trei sedinte pe saptamana, timp de doua luni, iar pentru intretinere, o sedinta pe luna", adauga medicul.

Ridurile din jurul ochilor pot fi "sterse" cu terapie cu lumina galbena

Fototerapia cu lumina galbena Gentle Waves stimuleaza in mod natural productia de colagen - substanta responsabila de aspectul rejuvenat al pielii. Terapia Gentle Waves este cea mai blanda fototerapie existenta la ora actuala si poate fi folosita ca atare sau poate completa cu succes alte terapii antirid.

"Aparatul este prevazut cu o serie de LED-uri care emit pulsatii luminoase asupra pielii, intensificand activitatea celulara si stimuland celulele sa produca proteine esentiale care confera pielii un aspect ferm si intinerit.

Faptul ca nu este nevoie de ochelari de protectie, precum in cazul altor fototerapii de rejuvenare, permite si tratarea ridurilor periorbitale - din jurul ochilor, ceea ce nu se poate obtine cu alte terapii pe baza de lumina", completeaza medicul dermatolog.

O sedinta de terapie cu lumina galbena dureaza doar un minut si sunt recomandate 8-10 sedinte pentru a se vedea rezultatele. Avand in vedere ca terapia nu implica nicio agresiune termica, pot fi efectuate si pana la doua sedinte pe saptamana.

Contraindicatiile fototerapiei

- Istoric de cazuri de cancer de piele in familie (sau propriu)

- Femeile care alapteaza sau femeile insarcinate

- Pacientii cu xeroderma pigmentosum si lupus eritomatos

- Unele afectiuni cardiovasculare

- Afectiuni psihice

- Glaucom

Dr. Lucian Russu

medic specialist dermato-venerolog in cadrul Spitalului de Dermatologie Bioderm Pipera

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ce este si cum functioneaza fototerapia, #Fototerapia lumina afectiuni piele , #pielea