O pastila cu extract de rosii revolutioneaza lupta cu imbatranirea pielii

Miercuri, 12 August 2015, ora 11:08
3727 citiri
O pastila cu extract de rosii revolutioneaza lupta cu imbatranirea pielii
Foto: Pexels/Stokpic

O pastila cu extract de rosii are capacitatea de a incetini procesul de imbatranire a pielii, care este, de obicei, accelerat de actiunea razelor solare, sustin oamenii de stiinta germani.

Din cauza valurilor de caldura tot mai frecvente, multi oameni au folosit creme antisolare in vara acestui an. Cu toate acestea, cercetatorii afirma ca aceste produse nu ii protejeaza pe oameni impotriva unor radiatii solare potential periculoase: razele infrarosii, informeaza Daily Mail.

Cremele antisolare conventionale sunt concepute pentru a bloca lumina ultravioleta - UVA si UVB -, acea radiatie care produce arsuri si vatamari la nivelul pielii. Totusi, aceste produse cosmetice nu blocheaza razele infrarosii.

Aceste raze, care au fost descoperite in 1800, ridica temperatura pielii si se fac vinovate de caldura pe care oamenii o simt atunci cand stau in soare.

Razele infrarosii alcatuiesc pana la jumatate din energia soarelui (UVA si UVB alcatuiesc impreuna intre 5% si 7%) si razele dintr-o categorie speciala, infrarosii A, pot sa patrunda pana la cele mai profunde straturi ale pielii, mult mai adanc decat razele ultraviolete.

Studii realizate recent pe animale au sugerat ca razele infrarosii A ar putea juca un anumit rol in aparitia cancerului de piele in combinatie cu expunerea la razele ultraviolete.

Razele infrarosii A contribuie si la imbatranirea pielii - savantii sugereaza ca ele afecteaza unele dintre procesele biologice implicate in mentinerea celulelor tegumentare intr-o stare buna de sanatate, afectand si productia de colagen, proteina care actioneaza ca un scut de protectie pentru piele.

Din acest motiv, pot sa apara riduri si pungi, accentuand aspectul imbatranit al pielii.

O posibila legatura intre razele infrarosii A si cancer a fost remarcata pentru prima data in anii 1980.

Un studiu realizat de curand la Universitatea Kiel din Germania a descoperit ca soarecii expusi la razele ultraviolete UVB si infrarosii A au dezvoltat tumori canceroase cu o crestere mai rapida decat cele dezvoltate de animalele expuse doar la radiatia ultravioleta UVB, desi cei expusi doar la infrarosii A nu au dezvoltat tumori.

Noi reguli de protectie solara

In ceea ce priveste procesul de imbatranire a pielii, dovezile sunt si mai puternice, potrivit profesorului Jean Krutmann de la Institutul Leibnitz de cercetari despre medicina mediului, situat in Dusseldorf, o somitate mondiala in domeniul razelor infrarosii A.

"Infrarosiile A avariaza pielea in profunzime, interferand cu enzimele care mentin procesul sanatos de reinnoire a pielii", a spus profesorul german.

"Acest lucru inseamna ca mai mult colagen este distrus decat este sintetizat, rezultand o imbatranire prematura a pielii si o pierdere a elasticitatii acesteia", a adaugat el.

Atunci cand cremele antisolare au fost introduse pe piata, in anii 1930, ofereau protectie doar impotriva razelor UVB. Abia la mijlocul anilor '90, razele UVA au fost recunoscute ca factor cauzator de cancer al pielii si savantii au inceput sa introduca filtre impotriva acestui tip de radiatie in cremele antisolare.

Acelasi lucru ar putea sa se intample in curand si cu atitudinea producatorilor de creme antisolare fata de efectele negative ale razelor infrarosii A. Singurul impediment consta in faptul ca nu exista deocamdata un filtru care sa blocheze eficient efectele razelor infrarosii A.

Totusi, anumiti antioxidanti, precum vitaminele C si E, si mai multe substante, precum coenzima Q10, ar putea fi capabile sa repare pielea vatamata sau sa diminueze distrugerile provocate de infrarosiile A.

Autorii studiului considera ca o buna protectie ar fi oferita de pastilele cu licopen (un antioxidant care se afla in rosii si in fructele rosii), suplimentele cu coenzima Q10 si cremele cu protectie UVA/UVB.

Articolele vestimentare cu protectie impotriva radiatiei solare sunt si ele eficiente, dar de multe ori trecute cu vederea. Mai multe companii producatoare de creme antisolare introduc antioxidanti in produsele lor, care protejeaza astfel impotriva razelor infrarosii A.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#pastila rosie reze infrarosii, #cancer piele raze Infrarosii, #raze Infrarosiile A , #pielea