Pro si contra sauna

Miercuri, 31 Decembrie 2008, ora 21:02
9067 citiri
Pro si contra sauna

Caldura si umiditatea imbunatatesc circulatia sangvina, curata caile respiratorii si relaxeaza. Dar nu au efectele dorite pentru piele si nici nu sunt indicate pentru cei cu afectiuni cardiovasculare.

S-a nascut pentru a combate frigul finlandez acum peste doua mii de ani. Azi, fiind descoperite alte tehnici similare sau mai eficiente pentru incalzire, saunele au facut loc altui fenomen denumit Wellness, un nou concept care integreaza toate serviciile necesare pentru a atinge starea de bine si relaxarea pe care ni le fura stresul zilnic.

Atat de mare este fervoarea pe care o trezesc aceste cabine de lemn in tara lor de origine, incat exista una in muntii finlandezi instalata intr-un teleferic.

Este din lemn iar in 15 minute ii transporta pe pasageri pana la partia de schi cu vedere gratis la munte. Are curent electric si poate fi inchiriata in mod privat cu orele.

Sunt multe binefacerile pe care le lauda cei care promoveaza saunele, precum activarea circulatiei sangvine, relaxarea corpului, dezintoxicarea pielii si a cailor respiratorii.

De unde si apelativul popular de 'farmacie a saracului'. Totusi, expertii sunt de parere ca binefacerile nu sunt atat de multe cum se spune si ca nu trebuie sa se recurga prea des la sauna. Este cazul, de exemplu, al persoanelor cu afectiuni cardiovasculare.

De la vasodilatarea care genereaza caldura, ser trece foarte repede la o vasoconstrictie prin frig, fapt ce poate suscita probleme la pacientii cu tulburari cardiovasculare, cei care au suferit un ictus cerebral sau cu alte afectiuni serioase precum inflamarile venoase acute carora saunele le sunt contraindicate.

In general, situatiile extreme trebuie sa fie evitate in aceste cazuri, mai ales daca pacientul sufera de tulburari cardiace. Sunt doua tipurile de sauna care exista pe piata, cea uscata sau finlandeza si cea umeda, sau cunoscuta drept baie turceasca 'hamam'.

In prima, temperatura poate oscila intre 70 si 80 grade C si cu o umiditate relativa care nu depaseste 20 la suta, in timp ce in baia turceasca caldura nu depaseste 50-60 grade C iar umiditatea este mult mai mare in jur de 90 la suta.

Ceea ce face, contrar asteptarilor ca in cea din urma sa se transpire mai putin decat in sauna. Functionarea naturala a corpului are grija de tot: cand temperatura externa o depaseste pe cea corpului, organismul transpira pentru a putea compensa, prin evaporarea transpiratie caldura se disperseaza si, prin urmare, organismul se raceste.

Daca umezeala mediului (ca in cazul baii turcesti) acopera intreaga piele, nu se transpira, deoarece vaporii apei exercita functia de dispersare a caldurii.

Prin urmare binefacerile baii turcesti sunt recomandate mai ales celor cu afectiuni pulmonare gratie, mai ales, gradului ridicat de umezeala. In definitiv, presupune curatarea cailor respiratorii in profunzime, nu doar a orificiilor nazale.

Mediul umed faciliteaza secretia si expectorarea, de aceea pentru pacientii astmatici este extrem de benefica.

Ideal ar fi ca umiditatea sa oscileze intre 50 si 60 la suta. In ce priveste frecventarea acestor saune, el este de parere ca nu este o solutie practica vizitarea prea asidua a acestor locuri, fiind de preferat in schimb instalarea la domiciliu a unui umidificator.

Aceasta umiditate este, potrivit regulilor Wellness, foarte buna pentru piele, desi nu toti specialistii sunt de aceeasi parere.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#sauna, #temperatura ideala, #umiditate, #avantaje si dezavantaje , #pielea