Sanatate la-ndemana: Acneea la bebelusi - de ce apare si cum o tratam

Luni, 02 Mai 2016, ora 11:17
6335 citiri
Sanatate la-ndemana: Acneea la bebelusi - de ce apare si cum o tratam
Foto: Clinica Hebra Dermatologie

Acneea nou-nascutului, desi o afectiune minora, ingrijoreaza parintii, pentru care sanatatea celui mic este cea mai importanta preocupare.

Aceasta isi face simtita prezenta, de obicei, in primele saptamani de viata ale copilului, in medie in cea de-a treia saptamana, si se prezinta sub forma unor leziuni inflamatorii - papule mai ales, dar si pustule - localizate cel mai frecvent la nivelul fetei si scalpului, doar uneori la nivelul pieptului si spatelui. Mai rar vom vedea comedoanele caracteristice acneei.

Produsele pentru bebelusi: Cum sa le alegi si cat de periculoase sunt Interviu

Cauzele

In prezent, se considera ca acneea nou-nascutului este cauzata de hormon androgen in exces, cunoscut sub numele de DHEA (dehidroepiandrosteron), care este de origine suprarenala si/sau testiculara.

Glandele suprarenale ale fatului produc o cantitate foarte mare de hormoni steroizi in cel de-al treilea trimestru de sarcina - la nastere au o dimensiune aproape egala cu cea a rinichilor si secreta o cantitate de steroizi mai mare decat la adult, principalul hormon secretat fiind DHEA.

DHEA fetal este, pe de o parte, principala sursa de hormoni estrogeni produsi, iar pe de alta parte stimuleaza activitatea glandelor sebacee ale fatului, mai ales in cel de-al treilea trimestru de sarcina.

Glandele suprarenale fetale, principala sursa de DHEA, vor incepe imediat sa regreseze dupa nastere, dar acest proces poate fi ceva mai intarziat/lent la unii nou-nascuti. Persistenta acestor niveluri crescute de DHEA la unii bebelusi este considerata a fi principala cauza a acneei nou-nascutului.

Nu in ultimul rand, pot contribui la acest proces si androgenii materni care au trecut la fat in timpul sarcinii si care pot persista ulterior la copil, precum si androgenii produsi de testiculele nou-nascutului (prin stimularea testiculara sub influenta unor glande suprarenale inca active), astfel explicandu-se preponderenta acneei la baietei.

Tratamentul

Acneea nou-nascutului este o afectiune minora, care se remite de la sine, leziunile inflamatorii disparand spontan in cateva saptamani - pana la trei luni de la nastere. Rar afectiunea poate persista pana la sase luni sau chiar mai mult.

Parintii sunt sfatuiti sa trateze aceasta problema prin simpla curatire cu apa si sapunuri blande, aceasta metoda fiind, de obicei, suficienta.

Sanatate la-ndemana cu Dr. Laurentiu Vladau: Petele vasculare la nou-nascuti - e cazul sa ne ingrijoram?

Aplicarea de uleiuri sau unguente ocluzive poate agrava si tocmai de aceea se indica evitarea lor pana la remiterea leziunilor inflamatorii.

Rareori este necesar un tratament medicamentos, dar si in aceste cazuri, se vor aplica topice anti-acneice cat mai putin agresive si iritante: antibiotice topice (Eritromicina), acid azelaic sau benzoil peroxid in concentratie scazuta, o data sau de doua ori pe zi pana la remisiune, in general in cateva saptamani.

Atunci cand nou-nascutul prezinta mai degraba pustule si nu papule, ne gandim in primul rand la diagnosticul de pustuloza cefalica neonatala, o infectie fungica superficiala ce raspunde prompt la tratament antifungic topic timp de cateva zile.

Dr. Mihaela Iulia Mihaescu, medic specialist dermatolog la Aberdeen Royal Infirmary din Marea Britanie si colaborator al clinicii Hebra Bucuresti. A studiat in Birmingham (Anglia) si Dundee (Scotia), iar momentan colaboreaza si cu Spitalul din Aberdeen (Scotia).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Acneea la bebelusi, #acnee nou nascuti, #acnee bebelusi , #pielea