Sanatate la-ndemana cu dr. Laurentiu Vladau: Ce boli pot prevesti caderea parului si problemele unghiilor

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 09:40
8509 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Laurentiu Vladau: Ce boli pot prevesti caderea parului si problemele unghiilor
Foto: Doctor Laurentiu Vladau

Exista simptome pe care oamenii nu le considera urgente, dar care pot ascunde diverse afectiuni ale pielii.

Doctorul Laurentiu Vladau, specialist dermato-venerologie, explica pentru Ziare.com ce afectiuni ale pielii pot ascunde problemele unghiilor, caderea parului sau fotosensibilitatea.

Caderea parului - simptom al unor afectiuni grave

Caderea parului sau alopecia poate fi semnul afectiunilor glandei tiroide, al diverselor anemii sau stresului emotional. Mai rar, poate si una dintre manifestarile lupusului, boala care afecteaza mai multe organe si sisteme, dar in general apare odata cu alte manifestari precum eruptie la nivelul obrajilor declansata de soare, afte/ulceratii la nivelul mucoasei bucale (a gurii), alte eruptii cutanate, umflaturi si dureri ale incheieturilor, oboseala, depresie, anemie si alte tulburari hematologice (ale sangelui).

Caderea parului in placi rotunde la nivelul barbii sau scalpului poate fi asociata cu boli ale tiroidei si alte afectiuni autoimune, in care anticorpii proprii ataca celule si tesuturi normale.

Ce ascund problemele unghiilor?

Problemele unghiilor pot fi primul semn al altor boli. Astfel, detasarea unghiilor de patul unghial, ingrosarea acestora si depresiunile punctiforme anunta psoriazisul unghiilor; unghiile friabile, subtiri pot fi asociate cu boli ale glandei tiroide, anemii sau cu expunere excesiva la iritanti comuni precum detergenti si sapunuri.

Unele medicamente, in special in asociere cu expunerea la soare, pot determina detasarea unghiilor.

Sanatate la-ndemana cu dr. Laurentiu Vladau: Ce boli pot prevesti acneea si dermatita atopica

Fotosensibilitatea

Aparitia eruptiilor cutanate in zonele descoperite dupa expunerea la soare sau asa numita "fotosensibilitate" poate fi semnul unor boli sistemice serioase, precum lupusul eritematos sau dermatomiozita, in general atunci cand este asociata cu alte simptome.

Aceste eruptii pot fi cauzate si de medicamente sau produse cosmetice, ce contin substante care determina reactii la nivelul pielii doar dupa ce sunt activate de razele ultraviolete.

Mentionati medicamentele pe care le luati in mod frecvent medicului dermatolog cand va prezentati la consultatie, precum si alte simptome ca dureri si umflaturi ale incheieturilor, oboseala, dureri musculare, dificultati in respiratie, ulceratii la nivelul mucoaselor etc.

Doctor Laurentiu Vladau, specialist Dermato-venerologie.

Clinica Hebra Dermatologie

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Ce boli pooate prevesti caderea parului, #cadere par probleme piele, #cadere par boli piele , #pielea