Secretele celui mai mare organ al corpului omenesc: pielea

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 08:12
33817 citiri
Secretele celui mai mare organ al corpului omenesc: pielea

Putina lume sesizeaza, cu privire la organele corpului omenesc, ca pe departe cel mai mare dintre toate este pielea. Suprafata ei ajunge la aproximativ 2 mp, iar greutatea la 5 kg.

Pielea este invelisul care protejeaza restul organelor impotriva agresiunilor fizice, chimice sau biologice care pot veni din afara. Ea nu trebuie insa confundata cu invelisul exterior strict, cel care se vede cu ochiul liber. Pielea omului este constituita din trei straturi: epiderma, derma si hipoderma, aminteste utc.fr.

Ultimele doua sunt in atentia medicului, atunci cand este cazul. Cea dintai, epiderma, este mereu in atentia noastra, pe ea o vedem in oglinda, ea este cea care face riduri cand imbatranim, ea ne infrumuseteaza daca o tratam cu farduri, ne ustura cand suntem iritati si ne doare cand suntem raniti.

Pielea este ambalajul cu care ne prezentam in lume

Nimeni nu stie cum arata stomacul, ficatul sau intestinul nostru, dar oricine isi face prima parere despre noi dupa cum arata pielea. Ridurile tradeaza nu numai varsta, dar si grija pe care, de-a lungul vietii, am acordat-o pielii.

Ingrijirea pielii a preocupat atat barbatii, cat si femeile inca din antichitate. Vechii greci cunosteau ca epiderma este stratul cornos si dur de la suprafata, ale carui celule traiesc circa 20 de zile, dupa care cad si sunt inlocuite de altele.

Fiecare celula a pielii (avem miliarde de celule) consta dintr-un nucleu si citoplasma. In fiecare nucleu, se afla cromozomii purtatori ai mesajului genetic, adapostiti intr-o molecula, numita ADN. Acesta este creierul celulei si conduce destinul ei.

Destinul este uneori scurtat de factori externi, printre care razele ultraviolete. Sub actiunea soarelui, pielea se "bronzeaza", dar viata celulelor de la suprafata scade, iar uneori organismul n-are suficiente resurse ca sa refaca celulele pierdute.

Atunci apare o anomalie, in fata careia se cere rabdare si menajarea pielii, a intregii pieli, nu numai a segmentului afectat. Partea sanatoasa va contribui la vindcarea partii bolnave. Prea mult soare strica.

Ce facem cu ridurile?

Din capul locului, trebuie spus ca ridurile nu sunt o boala. Sunt o stare normala, care intervine cu evolutia varstei. Combaterea lor se poate face pe doua cai: prin tratament si prin cosmetizare.

Tratamentul este solutia cea mai sanatoasa, dar trebuie inceput din tinerete, chiar din adolescenta, cand pielea este foarte receptiva la tratamentele naturale: aplicatii (galbenus de ou, castraveti, infuzie sau unsoare de galbenele), masaje zilnice executate conform instructiunilor date de cosmetician, odihna si somn, evitarea mimicii excesive, care solicita pielea fetei.

Daca ridurile s-au format, tratamentul devine mai putin eficient sau deloc si nu ramane alta solutie decat cea cosmetica.

Dar nici aici nu trebuie procedat otova. Aplicarea de creme si pudre la intamplare poate masca ridul, accelerand insa in acelasi timp procesul de ridare pe sub fard. Cosmetica trebuie aplicata cu profesionalism si solutii individualizate, cunoscute saloanelor de specialitate.

Ce facem, cand nu mai e nimic de facut?

Atata vreme cat n-a aparut o boala grava, totdeauna mai este ceva de facut. Simpla aplicatie cu infuzii de galbenele asigura un relativ statu quo. Dar, daca a aparut o boala grava, solutia este numai cabinetul medical.

Multa lume, cand vorbeste de boli grave, se gandeste la diabet, cancer, ulcer, hepatata si altele din interiorul corpului. Sunt insa la fel de grave cele din exteriorul nostru: cunoscutul psoriazis, eczemele, acneele, ranile de orice fel, infectiile, dar si temutul cancer al pielii.

Cancerul si psoriazisul se pot trata simptomaic, vindecarile spectaculoase fiind raritati. In schimb, pentru celelalte medicina moderna are solutii, farmacia are medicamente si toate sunt destul de eficiente, daca pacientul are rabdare.

Dar inainte de a avea rabdare, inainte de a merge la medic si chiar inainte de a se imbolnavi, pielea cere din partea pacientului, mai mult ca oricare alt organ, o igiena desavarsita.

Sapunul este tratamentul preventiv al multor factori care ataca pielea. Din pacate, o stire televizata recent ne informa ca, si la consmul de sapun, Romania se claseaza pe unul dintre ultimele locuri din Europa.

In mod ciudat, la consumul de apa nu suntem printre ultimii. Nu e clar de ce. Ori se fac irigatii pe timp de seceta si n-am aflat de ele, ori avem conducte multe sparte si nu stim ca apa curge garla degeaba, ori nu folosim sapunul, cand ne spalam cu apa. La noi, multe sunt posibile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#piele sanatate, #prevenire riduri, #boli piele, #imbatranire piele , #pielea