Semnal de alarma: 7 din 10 vopsele de par reprezinta un pericol si ar trebui retrase imediat de pe piata

Luni, 22 Februarie 2016, ora 14:20
42915 citiri
Semnal de alarma: 7 din 10 vopsele de par reprezinta un pericol si ar trebui retrase imediat de pe piata
Foto: site APC

69% dintre vopselele pentru colorarea parului ar trebui retrase urgent de la comercializare, atentioneaza Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, deoarece contin un ingredient periculos, interzis in Uniunea Europeana si in alte state extracomunitare.

Cercetarile au fost facute in cadrul campaniei nationale de informare care a fost lansata sub denumirea "S.O.S - produsele cosmetice si de ingrijire personala", se arata intr-un comunicat remis luni Ziare.com

"Aceasta campanie de informare se adreseaza tuturor celor care sunt preocupati de propria sanatate. La fel ca in toate actiunile sale, APC Romania isi asuma misiunea sa aduca la cunostinta consumatorilor informatiile necesare utilizarii cosmeticelor si produselor de ingrijire personala. De asemenea, vom raspunde la intrebarile consumatorilor, dar vom prezenta si alternative la cosmeticele si produsele de ingrijire personala realizate la nivel industrial", se arata in comunicatul citat.

Inspectorii APC au achizitionat in perioada 10 februarie - 15 februarie 2016 din marile structuri comerciale, farmacii si magazine naturiste 48 tipuri de vopsea pentru colorarea parului.

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizata de catre o echipa de experti coordonata de dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu, iar tarile de origine ale producatorilor au fost Germania (21%), Italia (17%), Bulgaria (15%), Romania (13%), Polonia (8%), India (6%), Turcia (4%), China (2%), Iran (2%), Olanda (2%), Serbia (2%), SUA (2%), Franta (2%), Belgia (2%) si Grecia (2%).

Analizand etichetele din punct de vedere al ingredientelor si mentiunilor, au reiesit urmatoarele:

  • 77% dintre vopselele analizate au in compozitie dioxane;
  • 75% dintre vopsele analizate au in compozitie amoniac;
  • 69% dintre vopselele analizate au in compozitie para-fenilendiamina/p-fenilendiamina/1,4 benzendiamine;
  • 65% dintre vopselele analizate au in compozitie parfumuri sintetice;
  • 60% dintre vopselele analizate au in compozitie peroxid de hidrogen;
  • 40% dintre vopsele analizate au in compozitie sodium laureth sulfat;
  • 38% dintre vopsele analizate au in compozitie parabeni;
  • 38% dintre vopselele analizate au in compozitie polietilen glicol;
  • 34% dintre vopselele analizate au in compozitie disodium EDTA;
  • 32% dintre vopselele analizate au in compozitie resorcinol;
  • 15% dintre vopselele analizate au in compozitie sodium lauril sulfat.

Specialistii spun ca para-fenilendiamina este cel mai periculos ingredient din compozitia vopselelor de par, el regasindu-se in mai mult de jumatate dintre produsele de acest tip de pe piata, adica in 69% dintre acestea.

"Acesta poate fi regasit si sub denumirea p-phenylenediamine sau 1,4 benzendiamine. Para-fenilendiamina patrunde in firele de par si foliculii acestora si afecteaza proteinele din piele, favorizand aparitia reactiilor alergice.

Pielea poate deveni rosie, cu leziuni pline cu lichid, poate da senzatie de arsura si mancarime. Reactiile alergice pot include si dificultati in respiratie, care pot deveni fatale. Efectele pe termen lung ale expunerii la aceasta substanta chimica includ astm, limfom non-Hodgkins si lupus; acest ingredient este, de asemenea, posibil legat de cancerul de san, uterin si vezica urinara.

Din acest motiv atat in Uniunea Europeana, cat si in alte state extracomunitare (Canada, Japonia) folosirea sa in cosmetice este interzisa", se arata in comunicatul citat.

Vopseaua permanenta de par, legata de aparitia cancerului

Totodata, specialistii atrag atentia asupra faptului ca inclusiv in produsele care sunt prezentate ca naturale, cum ar fi henna, au fost gasite ingrediente periculoase precum para-fenilendiamina.

Un alt ingredient periculos este amoniacul, care se regaseste in 75% dintre produsele analizate si este iritant pentru piele, ochi si sistemul respirator, putand cauza astm si dificultati in respiratie, se mai arata in comunicatul APC.

De asemenea, in 77% dintre produsele analizate au fost gasite dioxane (ingrediente cu terminatiile myreth, oleth, laureth, ceteareth) "un puternic perturbator hormonal, care altereaza structura pielii permitand patrunderea chimicalelor in straturile profunde ale pielii".

"Parfumurile sintetice (exista in 65% dintre produsele analizate) pot avea peste 200 de ingrediente in compozitia lor si contin cantitati mari de toxine si chimicale neafisate. Parfumul sintetic provoaca iritatii ale pielii, dermatite, migrene, ameteli, tuse violenta, hiperpigmentare.

Persulfatii (sulfatii de sodiu, potasiu si amoniu) sunt intalniti in vopseaua de par si decolorant, in concentratii de pana la 60%, desi numai o compozitie de 17,5% poate irita pielea. Acestia cresc riscul de astm pentru ca inhalarea acestor vapori poate afecta grav plamanii", se mai arata in comunicatul citat.

5 moduri prin care iti poti schimba culoarea parului fara a apela la vopseaua chimica

Unul dintre cele mai utilizate ingrediente este peroxidul de hidrogen, cunoscut sub denumirea de apa oxigenata. Acesta se regaseste in peste 60% dintre produsele analizate si este folosit pentru decolorarea parului.

"Testele pe animale au demonstrat ca apa oxigenata afecteaza sistemul respirator si pe cel nervos. Mai mult, unele studii sugereaza ca apa oxigenata ar modifica structura ADN, iar asta poate cauza inclusiv cancer (de sange, de san sau vezica). Este coroziv, iar utilizarea peroxidului de hidrogen a fost chiar interzis in tari precum Japonia si Canada", sustin specialistii.

Pe site-ul APC Romania poate fi regasita lista completa a ingredientelor periculoase din vopselele de par precum si efectele pe care le pot produce, printre care alergii, eczeme, psoriazis, dereglari hormonale, dermatita de contact sau cancer, dar si ameteli, dureri de cap, iritatii ale ochilor sau ale plamanilor.

"Colorantii sintetici sunt folositi cu scopul de a 'infrumuseta' aspectul compozitiei. Se pot recunoaste deoarece sunt inscriptionati pe eticheta ca si FD&C urmati de o culoare si un numar. Acesti coloranti folositi in numeroase vopsele de par sunt derivati din substante petrochimice si, din pacate, majoritatea au fost asociati cu reactii alergice severe, astm, dureri de cap, greata, oboseala, nervozitate, scaderea capacitatii de concentrare si chiar diverse forme de cancer", se mai arata in comunicatul APC.

O studenta, in stare grava dupa ce a folosit o vopsea de par de la supermarket

Ce trebuie sa stiti despre termenul de garantie

Pe de alta parte, specialistii spun ca primul aspect pe care trebuie sa il verificam atunci cand cumparam o vopsea de par este termenul de valabilitate.

"Acest termen poate fi indicat in doua moduri. Pentru produsele cu o data a durabilitatii mai mica de 30 de luni, se indica prin inscriptionarea zilei (daca este cazul), lunii si anului pana la care produsul isi pastreaza calitatea, daca se respecta cerintele de pastrare. Pentru produsele cu o durabilitate mai mare de 30 de luni, data pana la care pot fi utilizate se exprima prin inscriptionarea unei cutii deschise alaturi de o cifra si litera M, indicand numarul de luni de valabilitate din momentul deschiderii produsului, adica cat timp poate fi folosita vopseaua de par dupa deschiderea tubului, respectiv dupa prima utilizare.

Totusi, pentru ca produsul sa poata fi utilizat in siguranta, nu este suficient ca acesta sa fie in termenul de valabilitate. Vopseaua de par trebuie pastrata la temperaturi cuprinse intre 5 si 25 grade Celsius, ferita de umezeala si de razele soarelui. Ambalajul nu trebuie lasat deschis mai mult decat este necesar pentru a utiliza produsul, astfel incat sa se evite acumularea de praf, bacterii care duc la degradarea vopselei", se mai arata in comunicatul APC.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC Romania, subliniaza faptul ca "mai mult de jumatate dintre vopselele pentru colorarea parului analizate" trebuie retrase "de indata de pe piata" de catre Ministerul Sanatatii, care in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 147/2015 este autoritatea responsabila cu supravegherea, inspectia si controlul pe piata al produselor cosmetice.

"Produsele ce trebuie retrase de la comercializare contin o substanta interzisa a se folosi in produsele cosmetice, substanta care se regaseste sub una din urmatoarele forme: para fenilendiamina sau p-fenilendiamina sau 1-4 fenilendiamina. Aceasta substanta figureaza in Regulamentul European privind produsele cosmetice", subliniaza presedintele APC Romania.

La randul sau, Alec Blenche, Co-Owner si Co-Founder la "Viata in verde viu", a declarat ca aceste vopsele de par aduc cu sine "riscuri foarte serioase pentru sanatate".

"De aceea, este vital sa fie evitate si in locul lor sa se foloseasca alternative naturale (...) Aceste substante sunt capabile sa penetreze bariera pielii si sa ramana in par timp de saptamani, luni sau chiar ani dupa ce au fost aplicate vopselele de par. In timp, compusii ar putea reactiona cu fumul de tutun, gazele de esapament sau alte substante, pentru a forma substante extrem de otravitoare precum N-nitrozamine, recunoscute ca substante cancerigene.

Aceste substante au fost interzise pentru utilizarea in alte cosmetice, insa sunt totusi capabile sa fie generate printr-o simpla reactie chimica. Asa ca nu va lasati pacaliti de pachetele colorate. Cititi etichetele, folositi produse de origine cunoscuta, organice, naturale", a mai spus acesta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#vopsea par cancer, #vopsea par periculoasa, #vopsea par retrasa piata , #pielea