Homeopatia: Ne vindeca sau e doar un efect placebo? - TV Ziare.com

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 18:17
6977 citiri
Homeopatia: Ne vindeca sau e doar un efect placebo? - TV Ziare.com
Foto: Life123

Homeopatia, practicata la noi in tara doar de medici, este o activitate ce nu are baze stiintifice, iar asa-zisele remedii sunt datorate doar efectului placebo, sustine vicepresedintele Asociatiei Secular-Romaneasca, Liliana Voicu.

"Homeopatia isi face publicitate mincinoasa. Adeptii sai sustin ca este o metoda terapeutica stiintifica, insa in realitate nu exista baze stiintifice si nu a fost dovedita eficienta produselor sale. In cazul tuturor studiilor stiinfice, in momentul in care au fost verificate riguros, s-a constatat ca atunci cand a fost inlaturat efectul placebo nu a ramas niciun alt efect", arata Liliana Voicu.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Liliana Voicu

Vicepresedinta asociatiei ASUR a explicat motivul pentru care membrii sai militeaza pentru o mai buna informare a consumatorului, in special in ceea ce priveste tratamentele homeopate. "Tot mai multe persoane apelaza la aceasta apa de ploaie pentru ca exista o publicitate din ce in ce mai intensa, atat pe cai oficiale cat si pe cai neoficiale", spune Liliana Voicu.

Medicina homeopata are ca principiu de baza faptul ca produsele care creaza simptome asemanatoare unei boli la omul sanatos pot vindeca bolile respective. In plus, se crede ca apa "are memorie", iar prin dilutii succesive ea ar pastra propietatile tamaduitoare ale altor substante chimice. Produsele, care sunt realizate prin agitarea sticlutelor inainte de fiecare diluare, ar avea efect daca sunt administrate o perioada cat mai lunga.

"Apa vietii", panaceu sau efect placebo?

"Atunci cand esti racit si iti curge nasul folosesti un extract de ceapa, pentru ca produce simptome similare. Pentru insomnie, produsul de baza este cofeina, care produce stare de veghe prelungita", explica Voicu.

Aceasta adauga insa ca produsele homeopatice sunt atat de diluate incat, uneori, in produsul final nu se mai regaseste nici macar o molecula din substanta initiala, care poate fi un extract din plante, o substanta sau un mineral.

"Efectul placebo este deosebit de important; de fapt acele studii stiintifice in care homeopatii se lauda, ceea ce s-a reusit sa se demonstreze este ca intervine efectul placebo. Cand omul este convins ca se face bine atunci simptomele se amelioreaza si uneori se face bine", explica Liliana Voicu.

S-a descoperit misterul efectului Placebo

Tratamentele homeopate pot avea urmari grave

Problema apare insa atunci cand oamenii nu mai apeleaza la medici si la tratamentele alopate (medicamente al caror efect este dovedit stiintific) pentru a trata boli mai grave.

"Uneori, daca folosesc doar efectul placebo, persoana respectiva nu mai apelaza si la tratamente alopate si uneori boli foarte grave sunt lasate sa evolueze catre un final tragic. Exista medici care sustin ca pot trata prin homeopatie cancerul, exista produse homeopate care sunt amdinistrate ca vaccin.

Un barbat a luat un asemenea vaccin impotriva febrei galbene inainte de a pleca in Africa, nu si-a luat masurile normale de precautie si s-a imbolnavit de febra galbena, care este o boala foarte grava cu urmari cronice", arata Voicu.

De multe ori, publicitatea pentru produsele homeopate se face prin recomandare, iar efectul placebo ofera oamenilor o senzatie de bine.

"Sunt persoane care iau aceste produse se simt mai bine si le recomanda prietenilor. La modul general, efectul placebo este benefic pentru persoana, dar se poate intampla ca o persoana sa nu mai ajunga la un tratament adevarat de medicina alopata si atunci poate sa ajunga ca boala sa evolueze foarte grav sa faca complicatii.

Ce este placebo? Serios, acum!

Exista chiar un tratament folosit ca vaccin pentru poliomielita. Poate ca persoana respectiva, care il ia, nu se italneste cu un focar de poliomielita, insa daca se intalneste poate sa contracteze aceasta boala care este foarte grava si duce la invaliditate", explica Liliana Voicu.

Asociatia Secular-Umanista, impreuna cu grupul de Sceptici din Romania, organizeaza sambata un eveniment de protest in Piata Universitatii (zona Fantana), incepand cu ora 10:23. In cadrul protestului, mai multi membri ai organizatiei vor lua "supradoze" de medicamente homeopate, pentru a demonstra ca acestea nu au niciun efect.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#homeopatie, #medicina homeopata, #efectul Placebo, #homeopatie placebo , #placebo