Dieta Atkins, buna sau nu pentru tine?

Joi, 18 Martie 2010, ora 07:06
6434 citiri
Dieta Atkins, buna sau nu pentru tine?

Cine n-ar vrea sa slabeasca 7 kilograme in doua saptamani? Se poate, cu dieta Atkins, sau mai precis cu noua versiune a acesteia, care cuprinde mai multe legume decat vechea forma a regimului, facuta cunoscuta in urma cu cativa ani.

Cartea "The New Atkins for a New You: The Ultimate Diet for Shedding Weight and Feeling Great" este deja un best-seller, dar sa fie oare abundenta de proteine si limitarea carbohidratilor cea mai buna metoda de a slabi fara riscuri si a-ti mentine ulterior forma?

Totusi, acest tip de dieta, mai ales la inceput, este deficitara la capitolul legume, fructe si cereale integrale, nivelul carbohidratilor ramanand foarte mic pe parcursul dietei, mult mai mic decat cantitatea zilnica recomandata, conform MSNBC.

Un studiu recent care a durat doi ani, ale carui rezultate au fost publicate in New England Journal of Medicine, a aratat ca dietele sarace din punct de vedere caloric duc la pierderea in greutate indiferent daca se taie din proteine, grasimi sau carbohidrati.

Un alt studiu recent a scos la iveala faptul ca, desi atat cei care tinusera un regim bazat pe foarte putini carbohidrati (cum e dieta Atkins) slabisera la fel de mult ca si cei care tinusera o dieta saraca in grasimi, timp de un an, pe termen lung, respectiv dupa 3 ani, cei din primul grup au recuperat kilogramele pierdute.

Concluzia: o dieta de genul celei sarace in carbohidrati e greu de tinut pe termen lung.

De ce un regim pe baza de proteine? Se pare ca acestea dau senzatia de satietate mai repede decat carbohidratii sau grasimile, mesajul ajungand mai repede la creier. Unele studii au aratat ca prin cresterea nivelului proteic, senzatia de satietate vine mai repede, iar caloriile consumate sunt mai putine.

In plus, proteinele provenite din alimente "de dieta" antreneaza arderea mai multor calorii in procesul de digestie, absorbtie si metabolizarea proteinelor decat s-ar folosi in cazul consumarii carbohidratilor sau grasimilor.

Un alt avantaj este acela ca se pierde mai putin din masa musculara decat in cazul altor tipuri de regim, aceasta fiind una dintre problemele celor care tin dieta.

Mai multe proteine (si mai putini carbohidrati si/sau grasimi) scad riscul cardiovascular, tinand sub control tensiunea si colesterolul, mai ales cand acestea sunt de tip vegetal. In cazul varstnicilor, ii ajuta sa-si pastreze mai mult timp masa musculara.

Nu toate proteinele sunt la fel

Insa inainte de a te arunca asupra portiei de friptura sau a unui sandvis cu carne, tine minte ca nu toate proteinele sunt create egal. Proteinele provenind din carne, aici intrand si pestele, ouale, branza si iaurtul sunt considerate surse complete de proteine, deoarece acestea constau in aminoacizi esentiali.

Aceste tipuri de alimente contin, de asemenea, si Vitamina B12, folati, fier si biotina.

La polul opus se afla carnea grasa, procesata, cum e cea din hot dog, salam sau sunca, pui, daca este vorba de cel fript, si lactatele, chiar partial degresate. In acest caz, se recomanda ca portiile sa fie mult micsorate, altfel ridicandu-se nivelul colesterolului si marindu-se riscul de boli de inima.

O portie din aceste alimente contine mai multe calorii decat una din carne neprocesata sau peste, de exemplu.

De aceea, trebuie alese proteinele provenind din alimentele cat mai aproape de forma lor naturala, cat mai putin procesate. In cazul lactatelor, trebuie alese variantele cu foarte putine grasimi.

Soia, singura proteina vegetala completa

In ceea ce priveste proteinele provenind din nuci, seminte si legume - mazare, fasole, linte si soia -, de retinut e faptul ca doar soia este considerata o proteina completa. In cazul celorlalte lipsesc unul sau mai multi aminoacizi esentiali.

Proteinele din plante sunt bogate in fibre, folati, potasiu, calciu si magneziu, dar sunt deficitare la capitolul grasimi saturate. Totusi, daca esti vegetarian, consuma zilnic acest tip de alimente, avand grija ca nucile, alunele si semintele sa nu fie prea multe, ele abundand in calorii.

Inainte de a te apuca de dieta Atkins, tine minte insa ca orice dieta care favorizeaza pierderea rapida a kilogramelor nu este si una sanatoasa pentru organism. Ideal e sa nu pierzi mai mult de un kilogram pe saptamana, daca vrei ca rezultatele sa fie de durata, pentru ca altfel metabolismul ar putea incetini, iar arderea grasimilor nu s-ar mai face in ritm optim.

In plus, slabirea prea rapida mareste riscul de aparitie a pietrelor la vezica biliara si altor probleme serioase de sanatate.

Cantitatea zilnica recomandata de proteine

Fara vreo legatura cu dieta Atkins, ci doar cu o alimentatie echilibrata, sanatoasa, se recomanda ca doar 10 pana la 35% din cantitatea zilnica de calorii sa provina din proteine, in cazul adultilor, respectiv 46 de grame in cazul femeilor, si 56 de grame, in cazul barbatilor.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#dieta Atkins, #dieta Atkins proteine, #dieta Atkins avantaje, #regim slabire proteine, #dezavantaje Atkins , #proteine