De cate proteine are nevoie organismul tau?

Luni, 09 Mai 2011, ora 08:25
10916 citiri
De cate proteine are nevoie organismul tau?

Proteinele au un rol fundamental in alimentatie, fiind elemente nutritive esentiale pentru dezvoltarea si intretinerea organismului.

In aceste conditii se pune intrebarea de ce cantitate de proteine avem nevoie zilnic. Intr-o dieta echilibrata, unde aportul de glucide si lipide trebuie tinut sub control, este indicat ca 35% din aportul de calorii zilnice sa vina din proteine, scrie WebMD .

Asta inseamna circa 50 de grame de proteine pentru femei si 60 de grame de proteine pentru barbati. Ce inseamna asta? O bucata de carne de 100 de grame are circa 20 de grame de proteina, iar 200 de grame de produs lactat fermentat - iaurt sau branza proaspata - are intre 20-25 de grame de proteina, in timp ce o cana cu lapte are 10 grame de proteina.

Nu trebuie scapate din vedere nici proteinele vegetale. O portie de fasole uscata are circa 15-20 de grame de proteina de foarte buna calitate si extrem de utila mai ales in cadrul dietelor vegetariene.

Proteinele sunt principalul constituent al masei musculare, intervin in toate procesele celulare si sunt folosite la sintetizarea diferitelor substante, prin procese metabolice complexe.

Mai mult, proteinele sunt si o importanta sursa de energie pentru organism. Este dovedit faptul ca dieta bogata in proteine poate ajuta in accelerarea procesului de ardere de grasimi.

Cele mai bune sunt proteinele care se gasesc in lactatele degresate. Fructele cu coaja lemnoasa si fructele uscate sunt si ele o excelenta sursa de proteine, la care se adauga fibre, carbohidrati si grasimi esentiale pe care acestea le contin.

Consumul moderat de carne slaba iti poate furniza o cantitate adecvata de proteine. Nu trebuie uitate ouale, pentru aportul lor de proteine de foarte buna calitate.

Legumele si fructele nu contin foarte multe proteine. Dar, spre deosebire de proteinele de origine animala, proteinele vegetale se absorb si sunt asimilate de organism mult mai usor.

Se cuvine spus ca, intr-o dieta vegetariana, excluderea produselor din carne nu inseamna obligatoriu o carenta de proteine. Lactatele, ouale si multe dintre legume pot suplini aportul de proteine pe care il aduce carnea. Si cerealele, ciupercile, fructele si legumele uscate, dar si semintele sunt surse care contin cantitati suficiente de proteine de calitate.

Unele persoane au nevoie de un aport crescut de proteine. In aceasta categorie intra cei care fac efort fizic sustinut si constant, dar si femeile insarcinate si cele care alapteaza.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#proteine masa musculara, #proteine animale, #proteine vegetale, #legume bogate in proteine , #proteine