Iata de ce nu ar trebui sa iei suplimente de proteine. Cum se dezechilibreaza organismul si ce se intampla pe termen lung

Sambata, 11 Mai 2019, ora 07:09
36711 citiri
Iata de ce nu ar trebui sa iei suplimente de proteine. Cum se dezechilibreaza organismul si ce se intampla pe termen lung
Foto: Arhiva Pixabay

Suplimentele de proteine sunt in mare voga, indiferent ca e vorba despre pudra care se dizolva in apa, batoane sau ca le gasesti sub alta forma. E o industrie care infloreste de la o zi la alta. Poti cumpara astfel de produse de oriunde si li s-a dus vestea ca sunt foarte sanatoase si nici nu ingrasa. In plus, refac perfect muschii dupa ce pleci de la sala.

Numai ca lucrurile nu stau chiar asa si a dovedit-o recent un studiu realizat pe soareci. Cercetarea realizata la Universitatea din Sidney a aratat ca, desi suplimentele de proteine sunt excelente pentru formarea masei musculare, tot ele, in final, fac mai mult rau decat bine, reducand speranta de viata, influentand in rau starea de spirit si ducand la surplusul de greutate, arata Science Alert.

Chiar daca studiul a fost realizat pe rozatoare, cercetatorii au concluzionat ca, desi o dieta bogata in proteine si saraca in carbohidrati poate fi benefica, mai cu seama pentru functia reproducatoare, pe termen lung, incepand de la mijlocul vietii, apar efecte adverse.

In final, aceasta duce chiar la scurtarea vietii, a explicat autorul studiului, dr. Samantha Solon-Biet.

Apoi, daca chiar se doreste cresterea masei musculare, e important sa nu ne bazam pe acelasi tip de supliment tot timpul, pentru ca echilibrul de amino-acizi este important pentru corp.

In cadrul studiului s-a aratat ca unul dintre efectele consumului acestor suplimente este acela ca pofta de mancare creste mult, ceea ce duce la obezitate si, in final, la o viata mai scurta.

In plus, se blocheaza triptofanul (continut de unele alimente, cum ar fi carnea de curcan) care ar trebui sa ajunga la creier, acesta fiind un precursor al serotoninei (hormon care raspunde de starea de bine).

Practic, e vorba de o reactie in lant. Nivelul serotoninei, "hormonul fericirii", scade si atunci creste apetitul. Iar pe masura ce cantitatea de alimente consumate creste, viata se scurteaza.

Proteinele ar trebui sa vina la pachet cu carbohidrati, astfel incat triptofanul sa ajunga unde trebuie si sa fie eliberata serotonina.

In final, spun cercetatorii, totul sta intr-o alimentatie echilibrata. Jumatate de farfurie ar trebui sa constea in legume, un sfert in carbohidrati si celalalt sfert in proteine, astfel incat organismul sa primeasca tot ce trebuie.

Vezi si Nu renunta complet la carbohidrati, daca vrei sa traiesti mult!

A.P.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#suplimente de proteine efecte, #suplimente studii, #proteine exces efecte, #proteine creier , #proteine