Beneficiile meditatiei: cum sa iti relaxezi mintea si trupul

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 13:22
17148 citiri
Beneficiile meditatiei: cum sa iti relaxezi mintea si trupul

Mai multe studii au aratat ca meditatia ajuta la diminuarea depresiei, scade tensiunea arteriala, amelioreaza durerile cronice si ajuta la imbunatatirea capacitatii de concentrare.

Doctorii din Marea Britanie sunt atat de impresionati de beneficiile pe care aceasta le aduce organismului incat au cerut chiar Guvernului sa aloce fonduri pentru organizarea unor cursuri de meditatie. Din pacate, oamenii sunt destul de reticenti, unii dintre ei crezand ca aceasta practica este destinata mai mult celor foarte religiosi.

In cartea "The Meditation Experience", scriitoarea Madonna Gauding a incercat sa demonteze aceste pareri gresite despre meditatie, sa demonstreze cat de mult ajuta corpul si mintea, si sa ofere cateva exercitii care pot fi puse in practica. Daily Mail a extras cateva idei esentiale din aceasta carte.

Meditatia iti poate transforma viata, dar poate fi destul de dificil sa stii de unde sa incepi. Pentru a te ajuta in acest sens, incearca sa tii cont de sfaturile de mai jos si sa faci exercitiile descrise. Incepi prin a avea o atitudine de bunatate si compasiune fata de tine.

Tehnici de meditatie

Desi exista mai multe tehnici de meditatie, cele mai multe se incadreaza in patru moduri de a lucra cu mintea.

1. Primul presupune sa inveti sa te concentrezi. Antrenandu-te sa te concentrezi asupra unui obiect sau asupra unei activitati, cum ar fi respiratul sau mersul pe jos, devii mai constient de gandirea ta necontrolata si te ajuta sa iti relaxezi mai mult mintea.

2. Al doilea presupune sa inveti mai multe despre tine si despre lumea care te inconjoara. Astfel, vei cunoaste mai bine ce este in mintea ta si ce sentimente, unele chiar ascunse, traiesti.

3. Al treilea mod de meditatie implica reflectarea asupra unui subiect, cum ar fi mila sau viata, pentru a aprecia mai mult viata pe care o ai in prezent.

4. In cele din urma, al patrulea implica simturile. Spre exemplu, folosind auzul, poti asculta doar sunetele naturii.

Exercitii de meditatie

1. Relaxeaza-ti corpul

Imbraca-te cu ceva confortabil si indeparteaza orice bijuterie ori ceas. Intinde-te apoi in pat sau pe podea, numai sa fie un loc in care stii ca nu vei fi deranjat. Daca in camera este racoare, acopera-te cu o patura, pentru a nu te zgribuli. Inchide ochii si incearca sa iti simti greutatea picioarelor.

Lasa-le relaxate, ca si cum s-ar scufunda in podea. Incepi cu degetele de la picioare, calcaiele, gleznele, gambele, coapsele, continua apoi cu abdomenul, pieptul, bratele, umerii si gatul pana ajungi la cap, inclusiv ochi, obraji.

Nu te mai gandi la nimic si lasa orice tensiune din corp sa dispara. Daca simti ca o parte a corpului inca este incordata, incearca sa o eliberezi. Dupa ce te vei simti total relaxat, deschide ochii si intinde-te.

2. Respira adanc

In multe exercitii de meditatie vei fi invatat sa respiri folosind abdomenul. Acest mod pune accent pe folosirea diafragmei pentru a mari si apoi strange abdomenul, care te ajuta sa respiri mai adanc. Cei mai multi dintre noi folosesc doar cutia toracica, insa in felul asta au o respiratie superficiala.

Pentru a invata sa respiri cu ajutorul abdomenului, incearca acest exercitiu: intinde-te si fa-te comod; trage burta si incearca sa inspiri profund (cu abdomenul incordat vei simti o tensiune si o dificultate in a respira); pune apoi o mana pe abdomen si una pe piept; lasa-ti abdomenul relaxat si trage din nou aer, incet, lasandu-l sa se extinda; expira apoi tot incet, lasand abdomenul sa revina la o pozitie fireasca, insa tot relaxat. Respira apoi in acest mod pentru zece minute.

3. Mediteaza

Atunci cand vrei sa meditezi propriu-zis, cea mai frecventa pozitie presupune sa stai pe un scaun cu un spatar drept, sau pe podea, cu picioarele incrucisate. Balanseaza-ti usor apoi corpul intr-o parte si in alta pana cand iti vei simti coloana dreapta, bine centrata.

Intinde-ti coloana ca si cum cineva ar putea avea o sfoara prinsa de crestetul capului tau si ar trage usor de ea de sus. Relaxeaza-ti muschii stomacului. Exploreaza-ti corpul cu mintea si elibereaza orice tensiune. Tine capul drept, asigurandu-te ca nasul este in linie dreapta cu buricul si umerii relaxati. Fixeaza-ti privirea in spatiul care se afla la aproximativ un metru, un metru si ceva in fata ta, lasand pleoapele la un unghi de 45 de grade.

Pune palma stanga deasupra celei drepte, tinand ambele palme indreptate in sus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce-a trebuit să facă o tânără profesoară care a primit 3.000 de dolari de la un elev, la meditație: ”Să nu se obosească”
Ce-a trebuit să facă o tânără profesoară care a primit 3.000 de dolari de la un elev, la meditație: ”Să nu se obosească”
O profesoară care a fost solicitată să dea meditații copiilor bogați din Dubai a relatat o întâmplare inedită, cu unul dintre elevi. Conform Business Insider, profesoara respectivă a...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#relaxare, #meditatie, #tehnici meditatie, #tehnici relaxare , #relaxare