Cum sa te relaxezi la birou. Exercitii de yoga care dureaza trei minute

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 12:25
7117 citiri
Cum sa te relaxezi la birou. Exercitii de yoga care dureaza trei minute
Foto: corbisimages

Chiar si daca iti place munca pe care o faci, atunci cand stai la birou timp de 40 de ore pe saptamana, in medie, te poti alege nu numai cu dureri de cap, dar si cu dureri la nivelul gatului, umerilor, picioarelor si chiar ochilor.

Daca petreci multe ore stand pe un scaun, extremitatile tale sunt mai putin oxigenate, ceea ce face ca muschii sa fie mai tensionati si incheieturile mai intepenite.

Pentru a nu ajunge insa in aceasta situatie, in care poti fi nevoit sa apelezi chiar la medicamente care sa calmeze durerile, Women's Health iti sugereaza sa incerci sa faci cateva miscari de yoga, chiar la serviciu. Potrivit instructorului de yoga Karin Wiedemann, iata cateva exercitii pe care le poti face la fiecare doua ore, pentru a mai elibera din tensiune, si care dureaza doar trei minute. In loc sa te simti prost fata de colegi, mai bine coopteaza-i si pe ei.

1. Pentru palme si incheieturile acestora

Tastand ore in sir la un computer, mainile stau intro pozitie incomoda, cu muschii incordati, fara ca sangele sa circule cum trebuie.

Ce sa faci: Stand la birou, cu picioarele pe podea, departate cat distanta dintre solduri, intinde capul cat poti si departeaza umerii de urechi. Apropie-ti palmele, pune-le in fata computerului si intrepatrunde degetele. In timp ce inspiri, ridica bratele in fata ta si impinge in palme spre interior. In timp ce expiri, ridica bratele deasupra capului si incearca sa incordezi coatele cat poti, fara insa sa fortezi umerii. Ramai in pozitia aceasta pentru 10 respiratii (o inspiratie si o expiratie), si apoi lasa bratele incet in timp ce expiri. Repeta de inca doua ori.

2. Pentru picioare si glezne

In special femeile care poarta tocuri inalte solicita organismul mult mai mult, deoarece toata greutatea se lasa spre partea din fata a piciorului, fara ca acesta sa aiba un punct de sprijin solid.

Ce sa faci: Scoate-ti pantofii (daca esti singura in birou, evident). Adu glezna dreapta peste coapsa stanga si maseaza-ti talpa piciorului de la calcai pana la varf si trece-ti degetele de la mana printre degetele piciorului. Roteste apoi glezna, facand cate 10 rotiri in fiecare directie. Apoi, impinge cu palma degetele de la piciorul drept spre glezna si spre calcai. Repeta aceste miscari de cinci ori, in fiecare directie. Dupa ce termini, fa aceleasi exercitii si cu piciorul stang.

Destul de dificil de facut la serviciu, exercitiul este ideal acasa, mai ales daca muncesti de la domiciliu.

3. Pentru gat si umeri

Gatul suporta greutatea capului si este solicitat mai ales atunci cand il misti in diverse directii.

Ce sa faci: Stai cu picioarele departate cat distanta dintre solduri si plaseaza palmele pe partile laterale ale mijlocului, cu degetele indreptate spre podea. Ridica umerii, du-i spre spate, apoi lasa-i, si apropie coatele cat poti, fara sa impingi soldurile sau sa duci capul in fata. Inspira adanc. Apoi, intinde gatul si trage de coate, aducandu-le la nivelul inimii. Ramai asa pentru cinci respiratii adanci.

4. Pentru ochi

Daca petreci mult timp in fata unui monitor nu numai ca, poate fara sa iti dai seama, fata iti este destul de incordata, dar nervul optic (care transmite imaginile la creier) oboseste.

Ce sa faci: Muta-ti privirea pe orice obiect in afara monitorului. Stai pe scaun cu barbia paralela cu podeaua si, fara sa iti misti nici o alta parte din corp, imagineaza-ti ca te uiti la un ceas mare, privind pe rand la ora 12, la 3, la 6, la 9, si iar la 12. Repeta acest exercitiu de cinci ori, in ambele sensuri.

5. Pentru spate

Atunci cand stai pe scaun discurile vertebrale suporta o greutate de trei ori mai mare decat atunci cand stai in picioare, ceea ce inseamna ca oricand pot sa apara probleme la nivelul acestora, insotite adesea de dureri.

Ce sa faci: Tine scaunul drept, dar corpul intoarce-l spre dreapta. Coapsele sa fie paralele, iar genunchii pe linia gleznelor. Pune apoi mainile pe spatele scaunului. In timp ce inspiri, intinde gatul cat poti. In timp ce expiri, roteste abdomenul, cutia toracica si umerii (tinand insa umerii cat se poate de ralaxati si barbia paralela cu podeaua).

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#exercitii birou, #exercitii birou relaxare, #exercitii birou yoga , #relaxare