Florile de leac ale lunii iulie - coada soricelului

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 15:21
9989 citiri
Florile de leac ale lunii iulie - coada soricelului

Coada soricelului, denumita popular si alunele, braditel, ciuresica, crestatea, crivalnic, garva, iarba-oilor, iarba-stranutatoare, prisnel, rotatele-albe, sorocina este acum in plina perioada de inflorire. Desi planta constituie un sprijin de baza in multe boli grave, este considerata, in primul rand, o planta de leac pentru femei.

Coada soricelului creste peste tot, de la campie pana sus, in zona montana, pe drumuri inguste de tara, pe la margini de paduri si de lanuri de cereale. Are florile albe sau trandafirii si, in soarele puternic al amiezii, raspandeste un parfum delicat, amarui, ca o chemare tandra, de departe. Florile trebuie culese prin taiere cu foarfeca, in soare puternic, pentru ca atunci continutul in uleiuri volatile si deci forta lecuitoare sunt la maxim.

Preparatele din coada soricelului, infuzie, pulbere, tinctura se recomanda in anorexie, ameliorarea digestiei, bronsite, tuse, rinite si rinosinuzite alergice, alergii, gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, colici gastro-intestinale, colici hepato-biliare, meteorism, cistite, metroanexite, ascaridioza, afectiuni vasculare, eczeme, arsuri, contuzii, rani, ulceratii, abcese dentare. Extern, poate fi folosita ca dezinfectant al diferitor rani.

Sucul de coada soricelului se obtine din planta proaspat culeasa folosind un mixer. In vasul mixerului se pun parti egale, planta proaspat culeasa si apa plata sau de izvor, de exemplu 50 de grame de planta foarte bine spalata si 50 ml de apa. Se omogenizeaza prin mixare si amestecul obtinut se stoarce prin tifon.

Din acest suc se iau 50 ml pe zi, pentru tratarea afectiunilor hepato-biliare, a celor intestinale si a inapetentei. Extern, sucul se foloseste sub forma de comprese aplicate pe locul afectat, pentru tratarea bataturilor, a arsurilor usoare, precum si pentru cicatrizarea rapida a ranilor.

Pulberea de coada soricelului

Pulberea de coada soricelului se obtine din planta bine uscata si maruntita, data prin rasnita electrica de cafea. Se prepara atat cat se consuma in 20 de zile, perioada dupa care planta isi pierde valoarea curativa. Pulberea se pastreaza in borcane de sticla, inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci. La nevoie, se administreaza de patru ori pe zi cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.

Tinctura de coada soricelului se prepara atat din planta proaspata, cat si din pulbere de planta uscata. Se umple un borcan cu flori proaspete, maruntite fara a le indesa, peste care se toarna alcool alimentar. Borcanul infiletat se lasa la macerat doua saptamani, apoi se filtreaza si amestecul obtinut se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa.

Tinctura din pulbere de coada soricelului se obtine punand intr-un borcan 20 de linguri de pulbere peste care se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar, vodca sau tuica facuta acasa. Se amesteca bine, se inchide borcanul si se lasa la macerat timp de doua saptamani apoi se filtreaza si tinctura rezultata se pune in sticle mici, inchise la culoare si se pastreaza la rece.

Intern, din acest preparat se administreaza de patru ori pe zi cate o lingurita diluata in putina apa. Extern, tinctura se foloseste pentru dezinfectarea diferitelor rani.

Avantajul e ca tinctura se poate folosi timp de doi ani de la preparare pentru exact aceleasi afectiuni ca si celelalte preparate.

Sa avem sanatate!

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#coada soricelului infuzie, #coada soricelului proprietati terapeutice, #coada soricelului boli femei , #remedii naturale