Viata sanatoasa: La ce e bun licopenul si unde il gasesti in natura

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 22:46
31173 citiri
Viata sanatoasa: La ce e bun licopenul si unde il gasesti in natura

Prin anii '90, intr-o emisiune, la radio, se spunea ca, datorita unei descoperiri de ultima ora, in viitorul apropiat se va ajunge ca vinul rosu sa se vanda la farmacie, in sticle mici, precum siropul de tuse.

Se vorbea atunci, in acea emisiune, despre licopen, nou descoperit, un colorant rosu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant care se gaseste in fructele si legumele rosii.

Licopenul din fructele si legumele rosii are un rol esential in prevenirea si chiar tratarea multor afectiuni ale organismului cum ar fi cancerul de san, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odata cu imbatranirea, cataracta, bolile cardiovasculare.

Cel mai ridicat nivel de licopen se gaseste in rosii, pepene rosu, ardei iuti rosii, grepfruit rosu, sfecla rosie, ridichi de luna, mere rosii, struguri rosii, piersici si caise.

Rosia se cultiva in mai toate gradinile de legume pentru ca este un aliment valoros, hranitor si cultivarea si ingrijirea pana la deplina maturitate sunt relativ usoare. Rosiile contin zaharuri, vitamina A si C, calciu si fier. Totodata, rosiile contin cea mai mare cantitate de licopen.

Pentru ca organismul sa beneficieze de licopen, substanta care ne poate proteja de multe boli si care este, in acelasi timp, si un antioxidant puternic, se recomanda ca rosiile sa fie consumate in combinatie cu grasimi, cel mai potrivit fiind uleiul de masline.

Salata de rosii cu ulei da masline este cea mai sanatoasa. Dar, ca sa mancam o salata de rosii sanatoasa, trebuie sa asteptam sa se coaca rosiile de gradina si asta se intampla spre toamna. Rosiile care se gasesc, din abundenta, in aceasta perioada, in piete si supermarketuri, au in compozitia lor doar apa si chimicalele care le-au ajutat sa creasca si sa se inroseasca si nu au calitati nutritive.

Mai bine acum mancam un mar rosu, cu tot cu coaja. Specialistii spun ca merele rosii sunt mult mai bogate in vitamine si antioxidanti decat merele cu coaja galbena sau verde.

Strugurele rosu contine, atat in fruct cat si in coaja, un antioxidant puternic in lupta pentru intarirea imunitatii.

Asa ca, in asteptarea zilelor cand vom putea cumpara rosii adevarate direct din gradina producatorului, un pahar de vin rosu pe zi este mai indicat si, cu masura mica, bine tinuta in frau, nu face rau nimanui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Experții trag un semnal de alarmă legat de efectele pe care consumul zilnic de băuturi carbogazoase le are asupra organismului uman pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Acestea pot...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#boli cardiovasculare, #licopen, #fructe legume rosii , #remedii naturale
Comentarii