Eucaliptul trateaza bolile respiratorii

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 13:02
37012 citiri
Eucaliptul trateaza bolile respiratorii

Eucaliptul este un arbore originar din Australia si Tasmania, cunoscut pentru proprietatile sale terapeutice, mai ales, in bolile respiratorii. De la eucalipt se folosesc frunzele care degaja un miros puternic aromat si au un gust amar, astringent, racoritor.

Frunzele contin ulei volatil, reprezentat in special prin eucaliptol, ca si taninuri, rasini, ceara, flavonoizi. Uleiul volatil si preparatele de eucalipt au proprietati antiseptice, expectorante, reduc inflamatiile si secretiile din caile respiratorii. Principiile din uleiul volatil de eucalipt patrund in organism si prin piele daca se efectueaza masaj la nivelul cutiei toracice.

Preparatele din eucalipt se recomanda in infectiile cailor respiratorii, bronsite, tuse convulsiva, pleurezie, dar si in gripa, raceli si sinuzita. Infuzia din frunze de eucalipt se prepara dintr-o lingurita de planta peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa zece minute la infuzat dupa care se strecoara si se bea cald.

Siropul se foloseste ca expectorant si antiseptic respirator. Se prepara din 20 de grame de frunze infuzate in 300 ml de apa clocotita. Dupa strecurare, se adauga 300 de grame de zahar si se fierbe la foc mic pana devine siropos. La nevoie se iau cate patru - sase lingurite de sirop pe zi.

In caz de sinuzita, nas infundat ori dureri de cap se fac inhalatii, timp de 10, 15 minute, cu vapori din infuzie de frunze sau adaugand in apa fierbinte cateva picaturi de ulei esential.

Pentru fluidificarea si eliminarea secretiilor bronhice se iau trei, cinci picaturi de ulei de eucalipt puse pe o bucatica de paine sau zahar. Uleiul nu se dizolva in apa sau ceai.

In caz de oboseala, migrene, astenie, dureri de cap, se pun in apa de baie 10 - 15 picaturi, sau se poate face masaj energic, pe tample si frunte. Uleiul are efecte invioratoare, de improspatare a corpului.

In dureri ale oaselor, provocate mai ales de schimbarea de vreme, se recomanda comprese cu decoct din frunze si ulei eteric. In bolile dermatologice, eucaliptul poate fi folosit, cu rezultate deosebite, sub forma de spalaturi, comprese, lotiuni, bai locale sau generale.

In afara de uleiul esential si frunze de eucalipt pentru infuzii, la magazinele de produse naturiste, la plafar si in farmacii se gasesc bomboane cu eucalipt recomandate impotriva durerilor de gat si a nasului infundat. De regula, copiii nu agreaza aceste bomboane din cauza aromei prea agresive si a gustului astringent si puternic racoritor.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#trateaza bolile natural, #boli respiratorii, #uleiuri esentiale , #remedii naturale