Farmacia din casa: Ienuparul trateaza bolile ficatului

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 08:10
14086 citiri
Farmacia din casa: Ienuparul trateaza bolile ficatului
Foto: Arhiva

Ienuparul este un arbust puternic ramificat, cu o inaltime de pana la trei metri, uneori chiar si mai inalt, cu frunze ascutite, tari si grupate asemeni coniferelor, la noi raspandit prin zonele muntoase din Apuseni si Podisul Transilvaniei.

In America de Nord, ienuparul creste ca o tufa care se intinde pe pamant, nu mai inalta si nici mai intinsa de 20-30 de centimetri.

Coaja ienuparului este subtire, solzoasa si se exfoliaza in fasii subtiri. Fructele de ienupar, mari cat un bob de mazare, aromate, cu un usor gust dulceag, sunt niste bobite rosii care, la coacere, au o nuanta neagra-albastrie.

Fructele uscate se utilizeaza in bucatarie drept condiment, la marinade, vanat ori varza si ca ingredient la fabricarea ginului.

Ca planta medicinala, ienuparul trateaza si vindeca reumatismul, raceala, bronsita, bolile de piele si de ficat, ajuta la eliminarea pietrei de la vezica urinara.

Fructele de ienupar pot fi un remediu natural impotriva anemiei, artritei si a lipsei poftei de mancare, asigurand o buna functionare a intregului organism.

Cura cu boabe de ienupar

O cura cu boabe proaspete de ienupar dureaza 23 de zile si nu trebuie prelungita, deoarece poate afecta rinichii. Cura incepe cu 4 boabe in prima zi, 5 boabe in ziua a doua si tot creste cu cate o boaba pe zi, pana in a 12 zi, dupa care descreste cu cate o boaba, pana ajunge iar la 4 boabe.

Fructele proaspete de ienupar sunt diuretice, antiseptice si dezinfectante.

In timpul curei cu boabe de ienupar nu se consuma carne, prajeli, alimente conservate sau cu aditivi alimentari.

Ceaiul din boabe de ienupar

Se prepara dintr-o lingura de fructe, peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se recomanda persoanelor care sufera de guta, reumatism, bronsita, balonari.

Ceaiul din aceste fructe stimuleaza transpiratia, ajutand la eliminarea toxinelor din organism, restabileste activitatea digestiva normala si, in acelasi timp, mareste pofta de mancare.

De retinut ca, daca un consum ponderat de ceai de boabe de ienupar creste pofta de mancare, boabele proaspete, consumate in cantitate ceva mai mare, scad pofta de mancare, ceea ce ar fi de ajutor persoanelor supraponderale.

Extern, se prepara un decoct din 20-30 de grame de boabe de ienupar la un litru de apa si se fac bai locale sau se pun comprese in caz de reumatism, acnee, eczeme.

Despre ienupar se spune ca prefera locurile luminoase si ca este rezistent la ger si seceta si nu are preferinte pentru un anumit sol, nu este mofturos, adica.

Asa vor fi si persoanele care apeleaza la tratamentul cu ienupar: puternice, rezistente si luminoase la chip.

Sa avem sanatate!

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#cura ienupar, #beneficii ienupar, #tratament ienupar, #ceai ienupar, #ienupar boli ficat , #remedii naturale