Flori de mai vindecatoare - Banuteii

Marti, 01 Mai 2012, ora 17:55
10586 citiri
Flori de mai vindecatoare - Banuteii

Banuteii (Bellis perennis), numiti si nasturasi sau paralute, arata precum margaretele pitice, cu petale albe si mijlocul galben si pot fi vazuti pe toate pajistile, de la campie pana sus, in zona montana.

In scop terapeutic, de la aceasta planta se folosesc frunzele si florile sub forma de ceai sau pulbere, care acum, primavara, au un puternic efect detoxifiant si diuretic.

Florile de banutei, bine uscate si tinute in pungi de hartie sau saculeti de panza, pot fi folosite timp de doi ani de la recoltare. Frunzele de banutei, mestecate ca atare, vindeca gingivita si stopeaza abcesele dentare.

Frunzele si florile de banutei se adauga in salate, in cure de cate zece zile, pentru prevenirea bolilor respiratorii, si in cure de macar o luna, daca bolile respiratorii sunt deja instalate.

Ceaiul din banutei se prepara punand la inmuiat, pentru 4-5 ore, o mana de flori proaspete, tocate marunt, intr-o jumatate de litru de apa rece, dupa care se filtreaza si lichidul rezultat se lasa deoparte.

Apoi, florile se oparesc cu o jumatate de litru de apa clocotita si vasul se tine acoperit pana ce lichidul se raceste. La sfarsit, se filtreaza si cele doua extracte se combina, obtinandu-se aproximativ un litru de ceai care se bea in trei reprize, inainte de mesele principale.

In intoxicatii, se bea un litru de ceai pe zi, in doua reprize, dimineata si seara. Persoanele care au probleme renale pot bea ceai de banutei la care sa mai adauge 4-5 fire de papadie proaspata, cu tot cu radacina.

In caz de litiaza renala cu urati, la ceaiul de banutei se mai adauga o mana de frunze proaspete de mesteacan sau o lingura de muguri de mesteacan. Se tine o cura de 21 de zile, timp in care se beau pana la doi litri de ceai pe zi.

Pulberea de banutei se obtine din flori maruntite si bine uscate, date prin rasnita de cafea, dupa care se cern printr-o sita deasa. Termenul de garantie pentru pulbere este de numai trei saptamani, data dupa care isi pierde din proprietati. Pulberea se pastreaza la rece, in borcane bine infiletate.

In caz de cancer la san se foloseste un amestec de pulbere din patru parti flori de banutei, patru parti frunze de captalan, patru parti tataneasa, doua parti iarba de rachitan, doua parti vasc de mar sau de brad si o parte marul lupului. Cura se tine timp de 10-12 luni si se iau cate doua lingurite de pulbere de patru ori pe zi.

Florile proaspete de banutei, tocate si amestecate cu miere de albine, de preferinta poliflora, se folosesc intern, pentru tratarea infectiilor din zona gatului si a arborelui bronsic.

In alimentatie, florile proaspete de banutei se folosesc la salata, cu ceapa verde, ulei de masline si zeama de lamaie si ca ingredient in supele si ciorbele de primavara, alaturi de alte verdeturi de sezon, precum urzica, stevie, spanac. In supe si ciorbe, florile de banutei se adauga numai dupa ce s-a inchis focul. Florile proaspete de banutei sunt folosite si ca adaos la salatele de fructe.

Sa avem sanatate!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#banuteii detoxifiant, #banuteii ceai pentru rinichi, #banuteii mancaruri de primavara , #remedii naturale