Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Florile de leac ale lunii iunie - levantica

Marti, 14 Iunie 2011, ora 13:48
9422 citiri
Florile de leac ale lunii iunie - levantica

Levantica este o planta cu flori albastre, care se culeg incepand cu luna iunie pana la sfarsitul lunii august. A fost folosita la baile aromate inca de pe vremea romanilor, pentru efectul calmant si benefic asupra pielii. In Evul Mediu, levantica era folosita ca antiseptic. Mai tarziu insa, s-au constatat si efectele antidepresive si sedative ale plantei. Atat uleiul, cat si tinctura de levantica se pot prepara in casa.

Florile de pe doua legaturi proaspete de levantica se rup usor de pe jije si se zdrobesc trecand peste ele cu sucitorul, apoi se pun intr-un borcan de 800 de grame peste care se toarna o jumatate de litru de ulei de masline. Se lasa la macerat pentru cateva zile, la loc uscat, racoros si intunecat. Apoi se filtreaza si amestecul se pastreaza la racoare, intr-o sticla de culoare inchisa.

Masajul cu ulei de levantica relaxeaza tot corpul, calmeaza sistemul nervos central si induce somnul. Uleiul este ideal si pentru masajul nou-nascutului dupa baia de seara si pentru adultul care a avut o zi grea de munca. Uleiul de levantica poate fi folosit pentru calmarea arsurilor solare deoarece amelioreaza durerea si usturimile si ajuta la vindecarea rapida a locului afectat.

Cum se obtine tinctura

Tinctura de levantica se prepara punand la macerat o suta de grame de planta uscata si maruntita intr-o jumatate de litru de alcool alimentar, timp de 15 zile. Apoi, se filtreaza, iar amestecul se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare si bine astupate. Tinctura se foloseste pentru frectii ale capului, avand proprietatea de a intari firul de par.

Sub forma de comprese, tinctura de levantica se aplica pe zonele dureroase in caz de reumatism sau contuzii. Usturimile sau durerile provocate de arsurile solare sau domestice pot fi domolite daca se ung zonele afectate cu tinctura. In caz de nevoie, tinctura de levantica poate fi folosita si ca dezinfectant pentru ranile deschise, furuncule, julituri.

Levantica goneste tantarii si moliile

Tantarii nu iubesc mirosul de levantica. Tine in casa, la fereastra, ghivece cu flori de levantica sau buchetele de flori. Daca vrei sa iesi la o plimbare, dar ti-e teama ca tantarii sa nu-ti strice seara, unge-te cu ulei de levantica pe partile neacoperite ale corpului.

In dulapul cu haine sau in asternuturi pune saculeti plini cu levantica. Moliile nu vor mai avea acces pentru ca nici ele nu agreaza mirosul acestor flori albastre. Persoanele agitate, nervoase, care sufera de insomnie, sa aiba intotdeauna, sub perna, un saculet plin cu levantica. Aroma acestor flori are o mare putere de a induce calmul, linistea si de a indeparta stresul.

Datorita proprietatilor antiseptice si antiinflamatoare, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in spitalele franceze levantica era folosita ca dezinfectant. In bucatarie, sub chiuveta, s-ar putea tine permanent o ceasca plina cu tinctura, care ar avea darul sa pastreze aerul curat, proaspat, sa indeparteze mirosurile si, la nevoie, sa dezinfecteze.

Sa avem sanatate!

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#levantica intrebuintari, #levantica calmant, #levantica molii, #levantica tantari, #lavanda proprietati , #remedii naturale