Patlagina trateaza racelile

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 15:16
4913 citiri
Patlagina trateaza racelile

Patlagina, recunoscuta pentru virtutile ei terapeutice din timpuri stravechi, in functie de zona geografica numita si limba oii, limba sarpelui, limba broastei sau mama ploii, creste pe marginea drumurilor, in pasuni si luminisuri, pe campie, la deal si la munte.

Nu este o planta pretentioasa si, daca ai nevoie de binefacerile ei, o gasesti si iarna, cu frunza tot verde, sub stratul gros de zapada.

De la patlagina, in scop terapeutic se folosesc frunzele, bogate in vitamina A, C si K, in mucilagii si tannin, dar si in minerale: calciu, fier, zinc, magneziu. In aceasta perioada, cand infectiile respiratorii fac zilnic noi victime, este deosebit de util sa ai in casa patlagina care poate fi folosita intern, in caz de bronsite, astm, diaree, ulcer gastroduodenal, in hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, tuse, reumatism, stomatite, ateroscleroza, hemoragii.

Preparatele din patlagina sunt emoliente, hemostatice, usor astringente. De asemenea, au efect antipruginos, expectorant, antidiareic, cicatrizant si depurativ.

In caz de raceala, dureri in gat si in piept, tuse, se pot bea trei - patru cani de ceai de patlagina pe zi. Peste una - doua lingurite de planta uscata si maruntita se toarna 200 ml de apa fierbinte, se acopera vasul si se lasa la infuzat cateva minute. Se strecoara, se indulceste cu miere de albine poliflora sau putin zahar si se bea cald, inghititura cu inghititura, pe parcursul a 10 - 15 minute.

In caz de dureri in gat, ceaiul nu se bea fierbinte deoarece irita si mai tare gatul si intarzie vindecarea.

Tinctura de patlagina poate fi folosita timp de doi ani de la culegerea plantei. Se umple un borcan cu frunze proaspete de patlagina, fara a le indesa, peste care se toarna alcool alimentar, tuica preparata acasa sau votca, in asa fel incat sa le acopere. Vasul, bine inchis, se lasa la macerat 15 zile, timp in care se agita de cateva ori pe zi. Apoi, se strecoara si tinctura se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare.

Se iau cate 10 - 15 picaturi sau chiar o lingurita, diluata in apa, impotriva afectiunilor pomenite mai sus.

Infuzia si frunzele proaspete de patlagina se folosesc in tratarea intepaturilor de insecte, a furunculelor, in tratamentul extern al hemoroizilor. Decoctul din frunze de patlagina trateaza rani vechi, greu vindecabile.

Cataplasmele cu patlagina calmeaza durerile provocate de zona zoster. Frunzele de patlagina proaspat culese, bine spalate si uscate intr-un prosop curat, pot fi puse direct pe rani sau furuncule, dupa ce s-a trecut peste ele cu sucitorul, pentru a lasa zeama.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#sirop de patlagina, #patlagina boli de piele, #decoct patlagina dezinfectant, #ceai patlagina , #remedii naturale