Plantele lunii iulie: angelica

Luni, 16 Iulie 2012, ora 09:22
9626 citiri
Plantele lunii iulie: angelica

Angelica, numita si aglica, anghelica, angelina, antonica, bucinis sau cucuta mare, angelina sau iarba celor sapte ingeri, in functie de zona geografica, creste spontan in zonele subalpine, preferand locurile umede si stancoase, bogate in substante nutritive.

Are o tulpina inalta, de pana la doi metri, care se termina cu buchetele de flori alb verzui, ca niste umbrelute. Angelica din flora spontana este o planta rara, ocrotita de lege. In scop medicinal, este folosita cea din culturi organizate.

Legenda spune ca Arhanghelul Rafael ar fi lasat aceasta planta pe pamant ca sa-i protejeze pe oameni de ciuma. De-a lungul timpului, insa, tratamentele cu angelica au fost folosite cu succes pentru fortificarea organismului, pentru revenirea poftei de viata, combaterea depresiei si indigestiei, reglarea ciclului menstrual.

In scop medicinal se foloseste toata planta, de la frunze si flori pana la radacina, care se recolteaza primavara sau la sfarsitul verii, in primul an de viata al plantei. Partile superioare ale plantei, cele de deasupra pamantului, adica, se recolteaza in iunie si iulie. Planta se usuca imediat dupa recoltare si trebuie tinut minte ca se foloseste numai un an.

Datorita proprietatilor sale diuretice, sudorifice, antibiotice si digestive, angelica se recomanda, ca infuzie, impotriva indigestiilor, gutei, colicilor intestinale, balonarilor.

Angelica se administreaza sub forma de infuzie si decoct. Infuzia de angelica se prepara turnand o cana de apa fierbinte peste o lingura de planta maruntita, asta insemnand radacini, seminte si tulpini de planta, in parti egale. Se acopera vasul si se lasa la infuzat timp de 10-15 minute dupa care se strecoara. Se recomanda cald, cate doua-trei ceaiuri pe zi, inainte de mese.

Decoctul se obtine punand la fiert 10-15 grame de radacina uscata, intr-o jumatate de litru de apa. Se fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, se strecoara si se pot bea doua-trei cani pe zi, inainte de mese.

Decoctul de seminte de angelica se obtine fierband timp de cinci minute o lingurita de seminte intr-o jumatate de litru de apa. Se lasa la infuzat timp de zece minute, dupa care se poate indulci cu miere de albine. Se recomanda cate doua cani pe zi.

In unele parti ale lumii, angelica se foloseste si in gastronomie pentru aroma sa placuta si gustul inconfundabil, dulce-amarui. Laponii, de exemplu, fierb frunzele si radacina de angelica in lapte, preparand, in acest fel, o supa foarte gustoasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#angelica tratament depresii, #plantele lunii iulie, #angelica compozitie , #remedii naturale