Preparatele din podbal trateaza afectiunile respiratorii

Joi, 08 Martie 2012, ora 12:11
16284 citiri
Preparatele din podbal trateaza afectiunile respiratorii

Numit popular si bruscanis, brustan, brustur-alb, brustur-de-rau, gusa-gainii, limba-vecinei, podbalul creste pe soluri umede, argiloase, pe povarnisuri plesuve si ogoare paraginite. Florile galbene de podbal apar din pamant primavara devreme, ca hrana pentru albine, cu mult timp inaintea frunzelor.

Frunzele lanoase, verzi sus si alb-argintii in partea de jos, se folosesc ca verdeata pentru supa, ciorbe, salata de primavara sau la sarmale. In scop terapeutic, in luna mai se culeg flori si frunze de podbal care, in amestec, folosesc la prepararea ceaiului recomandat in afectiunile respiratorii. Trebuie insa stiut ca frunzele carnoase de podbal contin mai multe substante active decat florile.

Frunzele de podbal au in compozitia lor vitamina C, inulina, carotenoide, acid tartric si malic, mucilagiu si multe altele. Infuziile si decoctul din frunze de podbal au efecte antiinflamatoare si emoliente datorita mucilagiului. Saponinele continute in planta ajuta la diluarea si evacuarea mai usoara a secretiei cailor respiratorii produsa de virusuri sau microbi.

Inca din antichitate, invatatii timpului au evidentiat calitatile terapeutice ale plantei care ajuta in vindecarea bolilor pielii si ale aparatului respirator. Cercetarile medicale contemporane n-au facut decat sa confirme ceea ce se stia de mii de ani despre podbal.

Amelioreaza rahitismul la copii

Preparatele din podbal se recomanda in bronsite cronice si tabagice, astm bronsic, pleurezie, emfizem pulmonar, gripa si guturai, tuse uscata si convulsiva, laringita, traheita, faringita, amigdalite, raguseala, silicoza pulmonara, tuberculoza. La fel de indicate sunt insa si in caz de afectiuni renale si genitale, rahitism la copii, scrofuloza, flebita, edeme la membrele inferioare cu flebite, plagi, rani superficiale, erizipel, abcese, taieturi, ulceratii, ulcer scrofulos, inflamatii, intepaturi de insecte.

Pentru un ceai expectorant se amesteca flori si frunze de podbal cu flori de lumanarica, cuscrisor si patlagina ingusta, in parti egale. Peste doua lingurite din acest amestec de plante se toarna o cana de apa oparita, se acopera vasul pentru cateva minute si se lasa la infuzat, apoi se strecoara. Se pot bea trei ceaiuri calde, zilnic, indulcite cu miere de albine.

Siropul de podbal se poate prepara acasa, din frunze proaspete de podbal alternate cu un strat de zahar. Borcanul astfel umplut se inchide ermetic, capacul se ermetizeaza cu lut sau ceara topit si se ingroapa in pamant sau se tine in beci, la temperatura constanta. Cand continutul borcanului devine o masa omogena, se amesteca in proportie de doi la unu, adica un kg de preparat de frunze, se amesteca cu o jumatate de kg de miere de albine.

Se ia cate o lingura, de trei ori pe zi, in caz de tuse si raceala. Acelasi amestec se foloseste si extern, putand fi aplicat pe rani, abcese, erizipel.

Tinctura se prepara din flori proaspete de podbal, puse intr-un borcan, peste care se toarna alcool alimentar, votca sau tuica facuta in casa. Vasul se tine inchis ermetic, timp de sapte zile. In afectiunile respiratorii se iau cate 30 - 40 de picaturi diluate in apa sau ceai de doua - trei ori pe zi, inainte de masa. Tinctura de podbal poate fi folosita timp de doi ani de la data cand au fost culese frunzele.

Fumigatiile cu podbal se recomanda in afectiunile aparatului respirator. Frunzele uscate de podbal se rasucesc in forma de tigara, se aprind si se sting in asa fel incat sa iasa fum care trebuie inhalat. Procedeul se repeta de patru - cinci ori pe zi.

Sa avem sanatate!

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#potbal remediu, #podbal sanatate, #podbal afectiuni, #podbal infuzie , #remedii naturale