Roinita, iarba scolarilor

Sambata, 17 Septembrie 2011, ora 14:23
12474 citiri
Roinita, iarba scolarilor

Cunoscuta in popor si sub numele de melisa, mataciune sau iarba de alamai, roinita, denumita stiintific Melissa officinalis, creste in sudul si vestul tarii, acolo unde de obicei este mai cald, si poate fi intalnita pe coastele pietroase si insorite din padurile de stejar, de salcam sau din rariturile de fag.

Infloreste la sfarsitul lunii mai si inceput de iunie si ceea ce o distinge de alte plante medicinale este mireasma pe care o raspandeste in juru-i si care seamana cu lamaia.

In scop terapeutic, de la roinita se foloseste partea aeriana, tulpina, frunze si flori, care se recolteaza cu grija, folosind foarfeca, pentru a nu dezradacina planta care da alte tulpine.

Roinita este un remediu excelent pentru nervi, calmeaza starile tensionate si cele de anxietate si are puterea de a crea o stare de buna dispozitie in caz de oboseala.

Infuzia de roinita se recomanda, consumata regulat, in problemele digestive asociate cu stresul cum ar fi scaderea poftei de mancare, greata, colicile, colitele si gastritele. Baut fierbinte, ceaiul scade febra. O infuzie usoara poate calma durerile abdominale la copii.

Pulberea se obtine macinand planta, bine uscata si maruntita, in rasnita electrica de cafea. Se pastreaza in borcane de sticla inchise ermetic si tinute in locuri intunecoase si reci. Se rasneste atat cat e nevoie pentru doua saptamani, deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid. In caz de nevoie, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.

Mult mai eficienta este tinctura de roinita care poate fi folosita timp de doi ani de la culegerea plantei si nu de cand a fost preparata. Intr-un borcan care se inchide ermetic, se pun 15 linguri de pulbere de roinita peste care se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar de 50 de grade. Borcanul, bine inchis, se lasa la macerat timp de doua saptamani, apoi se strecoara lichidul obtinut si se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa.

Tinctura de roinita are proprietatea de a calma starile nervoase si de a reduce simptomele bolii Alzheimer. Se recomanda cate 50 de picaturi diluate in apa de trei, patru ori pe zi.

Uleiul de roinita se obtine turnand o jumatate de litru de ulei de floarea soarelui sau de masline peste 15 linguri de pulbere, puse intr-un borcan. Inchis bine, borcanul se lasa la macerat timp de doua saptamani dupa care se filtreaza si preparatul obtinut se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Uleiul poate fi folosit atat intern, ca ulei alimentar pus in salate, cat si extern contra durerilor reumatice, a nevralgiilor si durerilor de cap.

Supranumita si "iarba scolarilor", roinita stimuleaza capacitatea mentala, concentrarea si memoria. In perioada examenelor, elevilor si studentilor li se recomanda macar cate o ceasca de ceai fierbinte pe zi.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#roinita calmant, #roinita beneficii sanatate, #roinita stimuleaza memoria , #remedii naturale