Salata verde, un remediu purificator extraordinar

Marti, 29 Martie 2011, ora 07:45
18859 citiri
Salata verde, un remediu purificator extraordinar

Salata verde (Letuca sativa) este originara din Egipt si exista marturii ca se cultiva inca de acum 3.000 de ani. A fost preluata de greci si de romani si, de la ei, s-a raspandit in intreaga Europa.

In prezent, se cunosc numeroase varietati de salata verde, de la cea banala, europeana, cu frunze netede, pana la cea cu frunze crete, venita de la poalele Caucazului sau salata chinezeasca, cu frunze moi si ceva mai groase. Toate varietatile de salata insa, sunt la fel de bogate in elemente detoxifiante si nutritive.

La noi, in tara, salata verde se cultiva de peste o mie de ani, fiind printre putinele alimente cu gust amarui din bucataria noastra, romaneasca, cu efect detoxifiant. Substantele cu gust usor amarui din frunzele de salata au proprietati miraculoase, mai ales cand sunt consumate in cantitati mai mari.

Ne place salata verde, primavara o gasim pe mai toate mesele romanilor, dar putini stiu ca aceste frunze sunt o sursa excelenta de vitamine, minerale si fibre, toate absolut necesare organismului, acum, in prag de primavara. Frunzele de salata verde contin vitaminele A, C, B1, B2 si minerale precum potasiu, fier, fosfor si molibden.

In caz de dischinezie biliara si hepatita cronica, se recomanda salata cu frunze crete, o cura de doua saptamani, timp in care se consuma cate doua, trei farfurii de salata in fiecare zi, ca aperitiv.

Pentru stimularea digestiei, se consuma salata verde stropita cu otet de mere si pudrata cu putin piper negru, cu un sfert de ora inainte de fiecare masa. In caz de constipatie, in salata se adauga ulei de masline si se acreste cu zeama de fructe verzi, inca necoapte: corcoduse, prune, caise, mere, pere.

Salata verde curata fluidifica sangele. Persoanelor care au valori crescute ale colesterolului si glicemiei li se recomanda salata verde, in care se adauga ulei de masline obtinut prin presare la rece si otet de mere.

In boli precum reumatismul, alergiile ori guta, consumul de salata verde ajuta la expulzarea mai rapida a toxinelor din organism, mai ales pe cale intestinala. Concomitent cu consumul de salata verde se recomanda si multe lichide. O cura dureaza cel putin o luna, timp in care se mananca, zilnic, macar un sfert de kilogram de salata.

Salata verde este foarte usor de preparat si nu ia nici mult timp. Se taie doua, trei fire de ceapa si se pun intr-un castron. Salata se spala bine, se lasa la scurs ori se usuca intr-un prosop curat, de bucatarie, dupa care se taie sau se rupe, cum am vazut, mai nou ca se obisnuieste. Se taie marunt o legatura de patrunjel si una de marar, se adauga un praf de sare si putin ulei de masline si se amesteca totul.

Retineti ca salata, indiferent de ingredientele din care este facuta, se pregateste cu cel putin o ora inainte de a fi servita. Otetul de mere sau zeama de lamaie se adauga in salata numai inainte de a o servi si se amesteca din nou.

Cand mergi in piata sa cumperi salata, alege-o pe cea care este mai verde, chiar verde inchis. Cu cat salata verde este mai inchisa la culoare, cu atat este mai bogata in nutrienti. Si ce mai ramane, se poate pastra in frigider, intr-o punga sau o cutie de plastic.

Sa avem sanatate!

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#salata verde vitamine, #verdeturi primavara, #salata tranzit intestinal , #remedii naturale