Tratamente externe cu ienupar

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 10:43
6042 citiri
Tratamente externe cu ienupar

Despre ienupar se spune ca prefera locurile luminoase si ca este rezistent la ger si seceta si nu are preferinte pentru un anumit sol, nu este mofturos, adica. La noi, creste mai ales, prin zonele muntoase din Apuseni si Podisul Transilvaniei.

Fructele de ienupar, mari cat un bob de mazare, aromate, cu un usor gust dulceag, sunt niste bobite rosii care, la coacere, au o nuanta neagra-albastrie. Boabele de ienupar se recolteaza din august, cand incep sa se coaca, si pana la inceputul iernii. Acele si ramurele tinere se culeg din luna aprilie si pana in iunie.

Ca planta medicinala, ienuparul trateaza si vindeca reumatismul, raceala, bronsita, bolile de piele si de ficat, ajuta la eliminarea pietrei de la vezica urinara. Fructele de ienupar pot fi un remediu natural impotriva anemiei, artritei si a lipsei poftei de mancare, asigurand o buna functionare a intregului organism.

Extern, preparatele din ienupar au efect dezinfectant, antiinflamator si de stimulare a circulatiei sangelui.

Ajuta in caz de reumatism

Durerile reumatice care acum, in perioada de tranzitie spre iarna, sunt mai intense ca oricand, se pot calma cu o baie generala in care se toarna un decoct dintr-o suta de grame de boabe de ienupar fierte intr-un litru de apa.

Impotriva gutei se prepara o solutie de ienupar din trei kg de ramuri tinere, culese primavera, si 200 de grame de boabe la zece litri de apa, care se toarna in apa de baie. Stand sezand in cada, apa, cu temperatura de 37 - 38 de grade, nu trebuie sa treaca de talie si baia sa nu dureze mai mult de 15 minute.

Uleiul de ienupar, folosit extern sub forma de masaj, comprese sau bai, favorizeaza eliminarea acidului ureic si a altor toxine, fiind bine cunoscut ca un purificator al sangelui. Uleiul de ienupar trateaza si calmeaza cu succes durerile reumatice agravate de vremea rece si umeda. Trateaza, de asemenea, guta, pus in apa de baie la piciare sau sub forma de comprese.

Bun si in caz de sinuzita

Masaje cu ulei de ienupar se pot face si in caz de sinuzita, depresii, stari de anxietate, eczema persistenta, acnee, plagi, ulceratii, dermatoze, nevralgii dentare, dezinfectia spatiilor.

Pentru tratarea problemelor respiratorii, a racelilor, gripei se fac inhalatii cu ulei de ienupar. Intr-un litru de apa clocotita se adauga trei - patru picaturi de ulei si se inhaleaza vaporii degajati, cu capul acoperit cu un prosop mare, aplecat peste vas. Uleiul esential de ienupar se gaseste la plafar sau la magazinele de produse naturiste.

Fructele uscate de ienupar se utilizeaza in bucatarie drept condiment, la marinade, vanat ori varza si ca ingredient la fabricarea ginului.

Sa avem sanatate!

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#ienupar tratament extern, #ienupar reumatism, #ulei de ienupar, #ienupar sinuzita , #remedii naturale