Troscotul trateaza afectiunile respiratorii

Sambata, 21 Mai 2011, ora 21:08
11280 citiri
Troscotul trateaza afectiunile respiratorii

Troscotul, folosit inca din vechime ca planta de leac in diferite afectiuni, numit stiintific Polygonum aviculare, este o planta autohtona, iubitoare de lumina, nepretentioasa, rezistenta la seceta, care creste pe orice tip de sol, pe terenuri virane, marginea drumurilor, santurilor, in locuri cultivate ca buruiana greu de starpit.

Planta este raspandita in toata tara, mai ales la campie si deal si, in functie de zona geografica, i se mai spune si brebenel, iarba gainii, iarba noduroasa, tarsoaca, troscova, sporis, troscotel sau hericica.

Troscotul are o radacina dreapta si o tulpina culcata la pamant, ramificata, cu frunze mici si ovale si flori cu codita scurta, de culoare alb-verzuie sau rosiatica, asezate in grupuri de cate trei sau cinci la subsuoara frunzelor. Infloreste din mai pana in septembrie. In scopuri medicinale se foloseste partea aeriana, care se recolteaza in perioada infloririi, prin smulgerea plantei si indepartarea radacinii, care se usuca separat.

Troscotul contine tanin, rezine, pigmenti flavonici, mucilagii si saruri minerale. Ca efecte terapeutice, troscotul scade tensiunea, fiind un hipotensiv moderat, este astringent, antidiareic, cicatrizant si antiinflamator, diuretic, laxativ si calmant.

Troscotul se administreaza sub forma de infuzie, decoct din radacina, in combinatie cu vin sau tinctura. Infuzia de troscot se obtine turnand o cana de apa clocotita peste una-doua lingurite de planta bine uscata si maruntita. Se acopera vasul si amestecul se lasa la infuzat 15 minute, apoi se filtreaza.

Se beau cate doua-trei cani de ceai pe zi, in caz de hipertensiune, insuficienta cardiaca, afectiuni metabolice. Aceeasi infuzie se recomanda si in ulcer gastric, hemoragii intestinale, reumatism si diaree. In tratamentul tuberculozei pulmonare se recomanda infuzia sau decoctul din radacina de troscot.

Vinul medicinal din troscot se obtine turnand un litru de vin peste patru linguri de pulbere de troscot, obtinuta prin rasnirea plantei in masina electrica de cafea. Se lasa 14 zile la macerat, dupa care se filtreaza si se bea cate un paharel inainte de masa in afectiuni cardiace, hemoragii intestinale, menoragii.

Tinctura de troscot se poate prepara foarte simplu si acasa. Peste 50 de grame de planta maruntita se toarna 250 ml de alcool de 70 de grade, se amesteca bine si se lasa la macerat, timp de 15 zile, la temperatura camerei. Sticla, inchisa ermetic, se agita des pentru extragerea totala a principiilor active din planta.

Dupa 15 zile, se strecoara, si amestecul se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. Se iau cate zece picaturi dizolvate in o suta de grame de apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.

Tinctura de troscot este de folos in foarte multe afectiuni precum obezitate, litiaza urinara si biliara, guta, diabet, edeme cardio-renale, ulcer stomacal, celulita, diabet, gastrite, retentie urinara, reumatism.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#troscot remediu natural, #troscot proprietati curative, #troscot compozitie, #troscot tinctura , #remedii naturale