Un dulce de weekend: Madeleine, prajitura cu nume de fata

Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 22:30
14174 citiri
Un dulce de weekend: Madeleine, prajitura cu nume de fata

Este cunoscut faptul ca francezii se lauda, printre altele, cu faimoasele lor madlene.

Acele prajituri mici, teribil de ispititoare, din aluat pufos in interior si crocant pe margini. Noi recunoastem aceste delicii mai mult sub denumirea de briosa, de altfel termenul apare ca si sinonim in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. "Madlena" este un substantiv feminin, un frantuzism care inseamna "Prajitura din coca cu oua si unt: briosa" si provine din cuvantul "Madeleine", scrie French Property.

Mic istoric

Si daca la noi in comert se gasesc sub forma de...briose cu cacao sau de biscuiti de sampanie cu crestaturi, sau chiar sub forma de fursecuri cu ciocolata, ei bine la origine aceasta prajitura arata ca o barcuta, dar bombata la mijloc.

Apoi a luat forma unei scoici si asa a si devenit populara. Una dintre legendele care se leaga de istoricul acestei embleme dulci, caci multe povestioare s-au "copt" in jurul prajiturii, este cea legata de o tanara servitoare pe nume Madeleine. Fata se afla in slujba lui Stanislas Leczinski, regele detronat de Polonia, care devenise duce de Lorena.

Potrivit traditiei din aceasta regiune, tanara a trebuit sa inlocuiasca prajiturile ce purtau numele stapanului sau, niste produse de patiserie, si sa pregateasca altceva in locul lor pentru un banchet regal care se tinea in orasul francez Commercy.

Si cum singura reteta pe care o stia de la parintii ei era cea de aluat moale si pufos ca un fulg, fata a copt o multime de astfel de prajiturele, care s-au dovedit a fi extrem de apreciate de catre oaspetii ducelui. Ca sa o rasplateasca pentru efortul ei, dar mai ales pentru ca desertul cunoscuse un asa succes, Stanislas a decis sa numeasca micuta prajitura dupa numele credincioasei servitoare: Madeleine.

Proust si Madeleine

Printre personalitatile marcante ale Frantei, care a fost cucerita de micile bucurii sub forma de scoica, se numara si Marcel Proust. Prajitura i-a trezit autorului foarte multe amintiri din copilarie, imortalizate "In cautarea tinpului pierdut".

E timpul pentru madlene

Francezii se dau in vant dupa acest desert. Atat de mult incat practic face parte din meniul lor zilnic, devenind un fel de ceai de la ora 5 al englezilor. Este poate una dintre putinele gustari pe care francezii, de altfel foarte rigurosi in ceea ce priveste orele de luat masa, si-o permit intre pranz si cina.

Usor de preparat:

Iata si o reteta la fel de usoara ca si madlenele. Din aceasta cantitate ar trebui sa va iasa cam 24 de prajiturele.

Ingrediente:

3 oua

3 / 4 cana zahar

1 lingurita vanilie

1 / 3 ceasca lapte

2 cani faina

1 lingurita praf de copt

6 linguri de unt, topit si racit

Mod de preparare:

Se bat ouale cu zaharul, la care se adauga lingurita de vanilie si jumatate din cantiatea de lapte, pana ce compozitia capata o consistenta galbena si luminoasa. Se adauga, incetul cu incetul, faina si praful de copt si se omogenizeaza. Apoi adaugati restul de lapte si untul topit.

Se ung formele, dar nu exagerat. Puneti apoi cate doua linguri de aluat in fiecare forma. Se coace timp de 15 minute la 190 de grade Celsius. Madlenele pot fi aromate cu diferite esente, de portocale de exemplu, sau cu coaja de lamaie. De asemenea, puteti sa le si pudrati inainte de a fi servite. Madlenele merg de minune cu o cafea sau un ceai. Va va incanta ziua!

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#retete prejituri, #retele Madeleine, #retata Madlene , #retete dietetice