Detoxifiaza-ti organismul cu verdeturi de primavara

Vineri, 30 Martie 2012, ora 08:09
8590 citiri
Detoxifiaza-ti organismul cu verdeturi de primavara

Chiar merita sa renunti, in aceasta perioada de inceput de primavara, la a mai plimba carutul printre rafturile imense ale supermarket-ului si sa faci macar o plimbare prin piata.

Vei vedea pe tarabe gramezi imense de salata, ceapa verde, spanac, urzici, leurda, stevie, usturoi, frunze de papadie, marar si patrunjel, toate raspandind in jur o aroma deosebit de placuta de verde crud si pamant reavan. E pacat sa nu profiti de atata verde crud si sa nu faci o cura de detoxifiere naturala.

Urzicile, bogate in vitamine - A, C, B2 si K si saruri, precum calciul, magneziul si fierul, regleaza fluiditatea sangelui, usureaza procesul de urinare la barbati, calmeaza durerile provocate de reumatism, combat alergiile, vindeca anemia. Urzicile se pot folosi sub forma de ceai, tinctura, suc, sau in mancaruri. Zeama in care se fierb, inainte de a fi gatite, se poate bea in loc de ceai, fiind bogata in vitamina C.

Salata verde are in compozitia sa aminoacizi si mucilagii care au un rol deosebit de important in normalizarea digestiei si a tranzitului intestinal, de aceea se si recomanda persoanelor care sufera de constipatie. Consumata seara, salata verde ajuta la destresarea organismului si imbunatateste somnul. Specialistii spun ca e mai sanatos ca salata sa fie rupta cu mana si nu taiata cu cutitul deoarece asa isi pastreaza mai bine calitatile.

Papadia stimuleaza detoxifierea ficatului. Contine substante care ii dau un gust usor amarui si este foarte bogata in fibre vegetale. Poate fi consumata in salate, alaturi de salata verde, leurda, urzici, ceapa verde, ridichi. Sub forma de macerat, previne anorexia si constipatia, iar sub forma de decoct se foloseste pentru tratarea cataractei.

Spanacul, renumit pentru fierul din compozitia sa, mai contine potasiu, acid folic, calciu, vitaminele C, E si K si fibre alimentare. Spanacul regleaza digestia si previne constipatia, reechilibreaza si fortifica organismul, stimuleaza activitatea inimii, previne infectia gingiilor, stimuleaza cresterea, de aceea se si recomanda copiilor si adolescentilor. De asemenea, cura cu suc de spanac se recomanda in caz de anemie, depresie nervoasa si oboseala cronica. Prin fierbere, spanacul isi pierde din proprietati, cel mai indicat fiind sa se consume crud si proaspat.

Ceapa verde contine vitamina C, potasiu, si alicina si cuercitina, doi antioxidanti puternici cu care combat stresul oxidativ. Cura cu ceapa verde previne bolile cardiovasculare, reduce riscul de cancer ovarian si de san, are efect diuretic si depurativ, fiind considerata un antialergic natural foarte valoros. Ceapa verde se recomanda atat suferinzilor de diabet ca unul din cele mai puternice si mai la indemana hipoglicemiante, cat si suferinzilor de boli renale cornice, dimineata si seara.

Leurda apare prin paduri pe la inceputul lunii martie, imediat ce vremea incepe a se incalzi si zapada se topeste. Prima data este cautata de ursii care ies din hibernare, pentru a face o cura de detoxificare, dar si pentru a-si pune sangele in miscare, motiv pentru care planta se mai numeste si usturoiul-ursului. Leurda are frunze alungite, precum lacramioara, cu care adesea se confunda, gustoase si sanatoase care, ca si spanacul, se folosesc in alimentatie, la supe, ciorbe si salata, si flori albe, cu miros puternic.

Leurda actioneaza ca un adevarat "detergent intern", avand capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activa decat usturoiul. Pentru a beneficia de toate calitatile plantei, se recomanda ca primavara sa se faca o cura de patru saptamani, cu frunze proaspete, care pot fi culese de la margine de padure sau, mai comod, cumparate din piata.

Sa avem sanatate!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#verdeturi de primavara, #papadia remediu natural, #urzici fier anemie, #spanac antioxidanti , #salata