Rosiile, un antioxidant puternic

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 10:04
7614 citiri
Rosiile, un antioxidant puternic

Licopenul din fructele si legumele rosii are un rol esential in prevenirea si chiar tratarea multor afectiuni ale organismului cum ar fi cancerul de san, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odata cu trecerea anilor, cataracta, bolile cardiovasculare.

Cel mai ridicat nivel de licopen se gaseste in rosii. Urmeaza apoi, pepenele rosu, ardeii iuti rosii, grepfruit rosu, sfecla rosie, ridichile de luna, merele rosii, struguri rosii si vinul rosu, piersicile si caisele.

Inca timid, pe tarabele din piete au inceput sa apara si rosiile romanesti desi, daca-l privesti pe cel care ti le vinde, iti este cam greu sa crezi. Sa speram insa ca rosiile noastre care si-n solarii au inceput sa prinda culoare, vor avea gustul si aroma care sa ne aminteasca de cum erau alta data aceste legume.

Rosiile nu au grasimi, nu ingrasa si compozitia lor, potasiu din belsug, fosfor, vitamina C, A si K, calciu si fier, le recomanda ca fiind benefice pentru sanatate. Cine tine cura de slabire sau vrea sa-si pastreze silueta sa manance zilnic, pe toata perioada verii, macar doua rosii care au proprietatea de a arde grasimile. Dar nutritionistii recomanda ca rosiile sa fie intotdeauna insotite la masa si de putin ulei, mai ales cel de masline. Doar asa devin mai eficiente.

Impotriva colesterolului rau, se recomanda cate doua sute de grame de rosii la fiecare masa, timp de o saptamana. Rosiile proaspete pot fi consumate si de persoanele care sufera de hipertensiune arteriala. Licopenul din compozitia rosiilor protejeaza de cancer si de bolile de inima. Vitaminele din rosii ajuta la buna functionare a ficatului si previn hemoragiile.

Rosiile se consuma ca atare, dupa ce au fost spalate, acum, vara, mai ales, cu branza dar si sub forma de salata. Pentru o salata simpla, taiati marunt o ceapa si frecati-o cu un praf de sare. Adaugati rosiile taiate felii si ulei de masline. Amestecati ingredientele si presarati deasupra niste patrunjel verde, tocat marunt. Salata va avea un gust deosebit. Daca nu e suficient de acra, puneti cateva picaturi de zeama de lamaie sau otet de mere.

Se crede ca rosiile gatite scad riscul aparitiei osteoporozei si al anumitor forme de cancer. Cercetatorii americani de la un centru de nutritie din Illinois care sustin acest lucru spun ca, in momentul in care sunt gatite, rosiile elibereaza cantitati mari de licopen, extrem de util impotriva cancerului de prostate si plamani. Licopenul, considerat un intaritor al oaselor, previne si aparitia osteoporozei.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#salata de rosii, #suc de rosii, #rosii compozitie licopen, #rosii beneficii , #salata