Untisorul te scapa de toxinele din organism

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 11:08
6201 citiri
Untisorul te scapa de toxinele din organism

Untisorul (Ficaria ranunculoides) creste prin tufisuri, in livezi, paduri, parcuri si gradini, in toate zonele tarii, pretutindeni unde este umezeala. Frunzele de untisor ajuta la eliminarea toxinelor, curata sangele si ficatul, lupta cu anemia, apara organismul de virusuri si infectii, ne umple de energie, redandu-ne pofta de viata.

Untisorul este o planta mica, erbacee, cu frunze rotunde, lucioase, carnoase si bogate in vitamina C. In functie de zona in care se gaseste, untisorul se mai numeste si salata de camp, salatica, untul vacilor, salata mieilor, iarba randunelului ori grausor.

Frunzele de untisor contin multa vitamina C, dar si vitamina E, calciu, potasiu si fibre alimentare, care ajuta la reducerea nivelului colesterolului in sange si la reglarea tensiunii arteriale.

Consumul de salata din frunze de untisor scade riscul de cataracta si ajuta la mentinerea sanatatii creierului datorita acidului folic pe care il are in compozitie. Untisorul ajuta, de asemenea, la imbunatatirea circulatiei sangelui.

Atentie: la maturitate, frunzele plantei devin toxice

Untisorul se consuma in salate sau se adauga in ciorbe alaturi de alte verdeturi de sezon, dar numai cand planta este foarte tanara. Acum este timpul lor si le gasesti in legaturi, pe tarabele din piete, alaturi de urzici, leurda, papadie, ceapa verde, usturoi. Dupa ce planta infloreste, frunzele de untisor devin toxice si nu mai sunt bune de mancat.

Pentru o salata de untisor e nevoie de o legatura de frunze de untisor, o legatura de patrunjel proaspat, un ardei capia rosu, cateva rosii mici, lamaie, ulei de masline.

Frunzele de untisor se spala bine si se lasa la scurs sau se usuca intr-un prosop de bucatarie curat. Li se rup coditele, se taie ca orice frunze de salata si se pun intr-un castron. Patrunjelul se spala bine, se lasa la scurs sau se usuca si apoi se toaca marunt.

Rosiile se taie in doua sau in patru, depinde cat sunt de mari, iar ardeiul capia se taie in fasii subtiri. Se pun toate in castron, se presara un praf de sare si se adauga ulei de masline. Se amesteca totul si se lasa in asteptare.

Retineti ca orice salata, indiferent din ce este facuta, se prepara cu cel putin o ora inainte de a fi servita. Zeama de lamaie se adauga inainte de a fi adusa salata la masa si se amesteca din nou toate ingredientele din castron.

Alaturi de untisor, in salata, poate fi folosita leurda, cea iute si batoasa. Blandetea, delicatetea si catifelarea untisorului vor inmuia pe loc gustul artagos al leurdei.

Untisorul se mai numeste si salata mielului deoarece, in unele locuri din tara, se obisnuieste ca in Saptamana Luminata, prima de dupa Pasti, friptura din carne de miel sa se manance cu salata din frunze de untisor.

Sa avem sanatate!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#verdeturi primavara, #untisor detoxifiant, #untisor minerale, #untisor salata, #untisor sanatate , #salata