10 motive ca sa te lasi de sucuri

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 18:08
7010 citiri
10 motive ca sa te lasi de sucuri

Americanii au ajuns sa consume, in medie, 163 de litri de suc pe an, pe cap de locuitor, iar efectele se vad in gabaritul lor si nu numai.

Asta inseamna circa 5.500 de calorii "goale" pe an. Nu e de mirare ca obezitatea e in floare. Din pacate, nici europenii, in speta si romanii, nu sunt departe.

Pentru ca sucurile carbogazoase sunt considerate de catre specialisti niste veritabile bombe cu ceas, QualityHealth a alcatuit o lista a celor mai nocive efecte secundare pe care le au acestea asupra sanatatii si tot atatea motive pentru a trece pe limonada sau apa plata.

Stimuleaza cresterea in greutate Conform unui studiu realizat in 2005 de cercetatorii texani, un singur pahar sau doua de bautura carbogazoasa pe zi mareste predispozitia la obezitate cu 32,8%.

Daca iti imaginezi ca sucurile "diet" sunt o optiune mai buna, mai gandeste-te: acelasi studiu a aratat ca cei care consuma aceeasi cantitate de suc fara zahar prezinta o predispozitie si mai mare, de 54,5%, de a deveni supraponderali sau obezi.

Risc de diabet si boli de inima O cercetare publicata in 2007 de jurnalul American Heart Association a aratat ca persoanele care consuma zilnic racoritoare, indiferent de tipul acestora (cu sau fara zahar), sunt cu 44% mai predispuse sa se aleaga cu sindromul metabolic, o afectiune care mareste considerabil vulnerabilitatea la boli de inima si diabet.

Calorii fara continut nutritiv O sticla de jumatate de litru de Cola, de exemplu, contine 250 de calorii, insa o privire la eticheta te va asigura ca nu contine practic nicio vitamina si niciun mineral. De fapt, tot ce contine acesta bautura sau altele asemenea este zaharul si cafeina, ambele fiind nocive in exces.

Nu-ti vei potoli setea Asa dupa cum poate ai observat, cand vine vorba de a potoli setea, tot apa e aur curat. In lipsa ei, poti apela la ceai de plante sau suc de fructe, natural, fara acid. Bauturile acidulate nu vor face decat sa o inteteasca deoarece cafeina este un diuretic, iar zaharul interfereaza cu abilitatea organismului de a absoarbe fluide.

Pot aparea probleme de digestie Efectele bauturilor carbogazoase asupra digestiei sunt o sursa continua de dezbateri, insa multi experti sunt de parere ca acidul fosforic pe care il contin multe dintre ele distruge echilibrul acid-alcalin din stomac.

Rezultatul: marii bautori de sucuri ajung sa aiba probleme cu digestia, se aleg cu arsuri la stomac, cu inflamarea celui din urma si cu eroziune la nivelul intestinelor.

Dau dependenta O cercetare publicata in 2000 in Arhivele Medicinei de Familie a scos la iveala faptul ca producatorii de sucuri carbogazoase adauga cafeina in produsul lor dintr-un simplu motiv: pentru a se asigura ca clientii le raman fideli, cunoscuta fiind abilitatea cafeinei de a da dependenta.

Chiar daca acest tip de dependenta este considerat benign, la fel de adevarat este ca, in lipsa cafeinei, apar simptome de genul oboselii, depresiei, iritabilitatii, tremuratul, privarea de somn si durerile de cap.

Sunt nocive pentru mediul inconjurator Pentru moment, din pacate, sunt mai multi cei care nu recicleaza decat cei care o fac. Se estimeaza, cel putin in SUA, ca 50 de miliarde de cutii din aluminiu si pet-uri de racoritoare se arunca in gropile de gunoi anual.

Fac rau dintilor si oaselor Conform unui studiu recent al Universitatii Tufts, femeile care consuma fie si numai 330 de mililitri de Cola pe zi au o densitate a oaselor cu 5% mai mica decat cele care beau mai putin sau o ocolesc. Explicatia specialistilor este aceea ca acidul fosforic nu lasa calciul sa fie absorbit de organism.

In mod deloc surprinzator, tot despre Cola si nu numai s-a aratat ca face rau dintilor: un studiu din 2006, publicat in General Dentristy, a aratat ca acidul citric si/sau fosforic din bauturile racoritoare are un efect coroziv asupra danturii.

Creste riscul de cancer Desi teoria este controversata, unii oameni de stiinta cred ca sucurile maresc riscul de cancer. O cercetare realizata in 2006 de Institutul Karolinska din Suedia vine in sprijinul acestei ipoteze: voluntarii care au consumat, in cadrul studiului, bauturi carbogazoase cel putin de doua ori pe zi si-au crescut riscul de a se alege cu cancer pancreatic cu 90%, comparativ cu cei care nu puneau gura pe asa ceva.

Te lasa fara bani Comparativ cu sucurile naturale sau cu laptele, bauturile racoritoare carbogazoase pot parea mai ieftine, dar daca iei in considerare lipsa lor totala de nutrienti, nu sunt decat bani aruncati pe fereastra.

In plus, cu cat mai multe, cu atat mai mare gaura in buget. Socoteste doar cat bei in fiecare zi si inmulteste cu zilele anului. Gandeste-te ce-ai fi putut face cu aceasta suma si poate vei avea o alta viziune asupra lucrurilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sucuri sanatate, #sucuri nocive, #bauturi carbogazoase greutate, #sucuri greutate, #bauturi carbogazoase ingrasare , #sanatate
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Exista un al 11-lea motiv, mult mai grav decat toate despre care vad ca nu se spune nimic: