5 semne ca nu dormi suficient

Marti, 23 Februarie 2010, ora 06:37
7909 citiri
5 semne ca nu dormi suficient

Poate ca dormi 7 ore pe noapte, dar pentru tine s-ar putea sa nu fie suficient. Cum afli daca organismul tau benficiaza de indeajuns de multa odihna? Simplu: invatand sa descifrezi semnele pe care acesta ti le transmite.

Si nu e vorba doar de faptul ca iti cade capul pe tastatura sau ca ai dificultati in a tine ochii deschisi. Exista si semnale mai subtile de atat, precum incapacitatea de a lua decizii, senzatia continua de foame, faptul ca racesti foarte des si esti neindemanatica, conform Prevention.

Din pacate, privarea de somn nu este o problema ce poate fi reparata intr-un weekend, arata studiile recente. E nevoie de cateva saptamani de odihna pentru ca organismul sa poata functiona la parametri optimi.

Nu poti lua nici cele mai simple decizii

Daca te prinde noaptea incercand sa faci online aranjamentele pentru vacanta, si chiar daca stii destinatia si toate amanuntele, intampini dificultati, de vina este oboseala.

Cand nu mai poti face diferenta intre ce este relevant si ce nu, tinzand sa acorzi prea multa importanta chestiunilor de altfel minore, este clar ca ce-ar trebui sa faci este sa te cuibaresti in pat, explica Sean Drummond, de la Universitatea California, in San Diego.

Tot oboseala te face sa iti asumi inutil riscuri si sa te adaptezi greu situatiilor de zi cu zi, mai explica acesta.

Ti-e foame chiar daca ai mancat toata ziua

Studiile arata ca privarea de somn poate strica echilibrul zaharului din sange, facand ca organismul sa produca mai putina leptina, un hormon care micsoreaza apetitul, si sa produca in schimb mai multa grelina, responsabila de senzatia continua de foame.

Aceste schimbari fiziologice te fac sa nu alegi, cel mai probabil, nici mancarea cea mai sanatoasa sau nutritiva, determinandu-te sa te arunci asupra bucatelor care abunda in calorii si grasimi, pentru ca senzatia de foame este acuta.

Oamenii obositi sunt atrasi mai ales de mancaruri bogate in zaharuri, carbohidrati, pentru ca organismul isi doreste sa potoleasca imediat senzatia de foame, iar acest tip de alimente pot face asta. Din pacate, senzatia de foame va reveni in scurt timp.

Oboseala nu face decat sa-ti micsoreze autocontrolul, rezultatul fiind kilogramele in plus acumulate in timp record.

Esti racit mai tot timpul

Somnul insuficient sau deloc de calitate te face sa fii mai vulnerabil si la infectii.

In cadrul unui studiu, cercetatorii au injectat unor voluntari sanatosi un virus al racelii de sezon, observand ca cei care dormisera mai putin de 7 ore pe noapte in saptamana de dinainte erau de 3 ori mai predispusi sa raceasca, in comparatie cu cei care dormisera 8 ore sau mai mult.

Lucruri ciudate te fac sa plangi

Daca un simplu dans, de altfel deloc reusit, de la Dansez pentru tine, te emotioneaza pana la lacrimi, incearca sa pui capul pe perna mai devreme. Nu da vina automat pe sindromul premenstrual pentru sensibilitatea excesiva. Lipsa de somn este cea care iti aduce lacrimile in ochi atunci cand nu e cazul.

In cadrul unui experiment care implica scanarea creierului, s-a aratat ca persoanele care nu dormisera o noapte si vizionasera imagini deloc placute inregistrau mai multa activitate la nivelul amigdalei, regiunea din creier care proceseaza teama si anxietatea, comparativ cu voluntarii care se odihnisera.

Acelasi studiu a aratat ca in cazul subiectilor privati de somn, amigdala comunica mai putin cu regiunea din creier care controla reactiile emotionale potrivite, sugerand faptul ca nu isi puteau controla emotiile in mod corespunzator.

Cand suntem privati de somn, ne simtim mohorati, posaci, si asta pentru ca creierul stocheaza mai eficient in aceste momente amintirile negative, decat pe cele pozitive sau neutre.

Rezultatul: o persoana privata de somn se poate comporta ca si cineva care sufera de depresie.

Stangaci si neindemanantic

Iti amintesti exact ca aveai o ceasca de ceai in mana, dar nu stii cum in momentul urmator aceasta a ajuns pe rochia ta cea noua. Daca iti suna familiar, afla ca s-a demonstrat stiintific ca lipsa de somn te face mai incet si mai putin precis in miscari, desi explicatia inca nu a fost gasita.

Este posibil, spun cercetatorii, ca lipsa de somn sa aiba ca urmare si cateva secunde de atipire, pe care poti nici sa nu le observi, indeajuns pentru ca un astfel de accident sa aiba loc.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#semne oboseala, #simptome oboseala, #efecte oboseala, #oboseala sanatate, #somn insuficient efecte , #sanatate