7 motive care cauzeaza oboseala

Vineri, 19 Septembrie 2008, ora 11:33
20496 citiri
7 motive care cauzeaza oboseala

Dormi indeajuns de mult, dar esti in continuare obosita? Inainte de a da vina pe stilul tau de viata, de super-femeie moderna, afla care ar putea fi adevaratele cauza ale starilor tale de epuizare.

Daca replici de genul "Sunt asa de obosita. Nu mai pot face tot ceea ce puteam face de obicei" sau "Mi-ar placea sa merg, dar pur si simplu nu am energia necesara" ori "Sex? Si vrei asta chiar acum?" nu iti sunt straine, inseamna ce te incadrezi in categoria femeilor care sufera de oboseala cronica, spun expertii, citati de WebMD.

Principala problema este timpul prea mic dedicat somnului sau somnul superficial, neodihnitor. Daca alocati, in mod constant, cate 5 - 6 ore odihnei pe timpul noptii, efectele se vor vedea, indiferent de varsta, spun cercetatorii. Daca, in schimb, dupa un somn de 8 ore, nu va simtiti suficient de odihnita, atunci problemele sunt de alta natura si se impune o vizita la medic.

Oboseala ocazionala poate fi un semn de boala, cauzata de obicei de o problema relativ minora, care se poate remedia usor.

Iata 7 posibile cauze ale starii de oboseala, care ar trebui sa va determine sa treceti pe la medic:

1. Anemia

Daca te afli in acea perioada fertila a vietii, iar daca menstruatiile tale sunt abundente, ai polipi uterini sau daca recent ai nascut, pierderea sangelui ar putea fi de vina pentru instalarea anemiei. Asa cum era de asteptat, aceasta se exprima prin oboseala.

Problemele apar atunci cand pierderile de sange duc la o deficienta de hemoglobina. Atunci cand organele si tesuturile nu primesc indeajuns de mult oxigen intervine starea de oboseala.

Alte cauze ale anemiei ar putea fi sangerarile interne sau o lipsa de fier, acid folic sau vitamina B12. Anemia mai poate fi declansata de afectiuni cronice ale rinichilor. Simptomele include ameteli, senzatia de frig si iritabilitate.

In aceste situatii se impune un test de sange, care sa confirme instalarea anemiei. Tratamentul presupune suplimente de fier sau introducerea in alimentatie a alimentelor bogate in fier, precum spanac, broccoli sau carne rosie.

Vestea buna este ca, cu tratamentul potrivit, starea de oboseala ar trebui sa dispara in maximul 30 de zile.

2. O tiroida lenesa

Daca te simti slabita sau deprimata, problema ar putea fi o tiroida inceata. Problemele tiroidei, nediagnosticate, sunt cele mai raspandite printre femeile de pretutindeni.

Conform studiilor, 17% dintre americancele cu varste de peste 60 de ani sufera de probleme ale tiroidei si nu sunt constiente de acest lucru. Rezultatul este un metabolism incetinit.

Dar si aceasta problema se poate rezolva in urma unei vizite la medic.

3. O infectie urinara neidentificata

Chiar daca majoritatea femeilor asociaza infectia urinara cu simptome precum usturimea si nevoia continua de a merge la toaleta, exista si cazuri in care singurul semn al instalarii unei infectii la acest nivel este oboseala.

Infectia urinara apare din cauza unei bacterii din tractul urinar, de obicei efectul unei igiene necorespunzatoare (spalatul din spate in fata, de exemplu).

Din nou, se impune o vizita la medic. Tratamentul este usor si rapid, si se ia, de obicei, pe cale orala. Oboseala ar trebui sa dispara in decurs de o saptamana sau chiar mai putin.

Daca simptomele se intorc, si exista sanse sa se intample asta, mai fa un test. Daca te afli in aceasta situatie, vorbeste cu medicul tau despre un tratament preventiv, care sa includa doze mici de antibiotice.

4. Excesul de cafeina

Multe dintre noi inhata cate o cafea sau o Cola pentru o portie rapida de energie. Dar in cazul unora dintre femei, cafeina are efectul opus. Studiile au demonstrat ca, intr-adevar, cafeina este un stimulent, dar, luata in exces, aceasta se poate intoarce impotriva ta.

In cazul unora dintre femei, abuzul de cafea are drept urmare oboseala. Daca crezi ca marind portia de cafeina te vei simti mai bine, te inseli. Starea de oboseala va deveni si mai greu de suportat.

Solutia: eliminati din dieta cat puteti de mult din cafeina. Si nu e vorba doar de cafea, ci si de ciocolata, ceai sau medicamente care includ cafeina.

5. Alergii alimentare

Chiar daca se presupune ca mancarea ar trebui sa ne furnizeze energie, medicii sunt de parere ca unele alimente pot da alergii, facand ca efectul de dupa masa sa fie instalarea oboselii. Chiar si intolerantele considerate minore pot avea ca efect o stare de oboseala, dorinta de a dormi. Daca vei continua sa consumi acel aliment te vei simti din ce in ce mai obosit.

Sfatul medicilor este eliminarea succesiva din dieta a alimentelor care te te fac sa devii somnoroasa la 10 - 30 de minute dupa ce au fost consumate.

6. Apneea

Chiar daca dormi indeajuns de mult, te simti obosita, fara a sti motivul. S-ar putea sa suferi de o afectiune care te face sa ai momente in care nu mai respiri, in timpul somnului, fara a fi constienta de asta. Te vei trezi, atunci, de nenumarate ori, fapt ce face ca somnul sa nu fie odihnitor.

Aceasta afectiune numita apnee este comuna in randul femeilor supraponderale sau chiar obeze. Si sforaitul poate fi un semn al acestei boli.

Se impune o vizita la medic si monitorizarea somnului, pentru un diagnostic corect. Daca instalarea apneei se confirma, stilul de viata va trebui schimbat. Va trebui sa slabiti si sa va lasati de fumat. In cazuri extreme, este nevoie de interventie chirurgicala. Lasata netratata, aceasta afectiune poate duce la accidente cerebrale sau stop cardiac.

7. Boli nediagnosticate ale inimii

Daca esti extrem de obosita in urma unor activitati considerate a fi usoare, poate ca ar fi timpul sa mergi la doctor; exista posibilitatea ca inima ta sa sufere. Oboseala instalata dupa o zi obisnuita la birou sau o jumatate de ora de aspirat prin casa nu se justifica. Daca te simti extenuata dupa o astfel de activitate, e semn ca inima ta trimite SOS-uri.

N-ar trebui sa te panichezi in toate aceste situatii. In cele mai multe dintre cazuri, oboseala nu este primul semn ce tradeaza o boala a inimii. De obicei este legata de afectiuni mai putin grave.

Si, totusi, afectiunile inimii sunt cele mai comune cauze ale mortalitatii in randul femeilor. Daca oboseala se instaleaza si nu exista motive care sa sustina aparitia ei, mergeti la medic.

Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#oboseala, #cauza, #efect, #apnee, #medic, #diagnostic , #sanatate