A fost creat aparatul care permite plamanilor "sa respire" in afara corpului

Luni, 11 Mai 2015, ora 18:21
5161 citiri
A fost creat aparatul care permite plamanilor "sa respire" in afara corpului

Un dispozitiv revolutionar, creat de medicii londonezi, este capabil sa mentina in viata plamanii si alte organe vitale, in afara corpului, pana la 24 de ore dupa prelevarea acestora din organism si ar putea dubla numarul transplanturilor reusite.

Medicii dintr-un spital londonez au utilizat o tehnologie medicala revolutionara ce a permis unei perechi de plamani "sa respire" in afara organismului donatorului pana la 24 de ore. Cercetatorii considera ca aceasta tehnica ar putea duce la dublarea numarului de transplanturi de plamani care sunt realizate cu succes in fiecare an, informeaza Daily Mail.

Dispozitivul a fost creat si testat la spitalul londonez Royal Brompton and Harefield, care a dezvoltat anul trecut o alta tehnica revolutionara, ce permite mentinerea in viata a inimilor recoltate din corpurile unor donatori de organe.

Pana la inventarea noului sistem, organele prelevate de la donatori erau plasate in cutii frigorifice si impachetate in gheata, pentru a preveni deteriorarea lor in timp ce sunt transportate la clinica in care urmeaza sa aiba loc transplantul.

Acea metoda permite organelor sa ramana functionale, in afara organismului, timp de maximum sase ore.

Noua metoda, denumita "Organ Care System" (OCS), permite mentinerea "in viata" a plamanilor donatorilor timp de o zi intreaga.

Dispozitivul OCS permite pastrarea plamanilor in aceleasi conditii ca si cum acestia s-ar afla intr-un corp uman.

Plamanii sunt plasati intr-o cutie portabila, sigilata cu plastic, care contine in interior o pompa ce asigura un flux constant de sange catre organe.

Un ventilator din cutie umfla si dezumfla plamanii.

Expertii in domeniu spun ca tehnologia "plamanului care respira" poate ameliora starea in care se afla organele recoltate.

Plaman artificial, la fel de eficient ca organul uman, creat de cercetatori

Ea ofera, de asemenea, posibilitatea ca plamanii prelevati de la donatori sa poata fi transportati pe distante mari, ramanand instr-o stare suficient de buna pentru a fi transplantati dupa ce ajung la destinatie, chiar daca acea calatorie dureaza o zi intreaga.

In prezent, din cauza deteriorarilor suferite in timpul operatiei de recoltare si a transportului, doar 20% din totalul plamanilor recoltati de la donatori pot fi utilizati pentru a fi transplantati.

Andre Simon, seful sectiei de transplant de la spitalul Royal Brompton and Harefield, a realizat deja cu succes 12 operatii de transplant folosind metoda OCS.

"Organele interne nu au fost niciodata create pentru a fi congelate in gheata. In trecut, nu aveam alternativa. Insa noul dispozitiv poate sa mareasca de patru ori durata de timp in care un organ poate fi pastrat inainte de a fi trasnplantat si are capacitatea de a dubla numarul de operatii de transplant si de a revolutiona transplantul de plamani", a declarat medicul britanic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aparat plamani respirat, #aparat plamani respirat corp, #aparat plamani respirat transplant , #sanatate