Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Adevarata fata a bauturilor dietetice

Duminica, 06 Iulie 2008, ora 18:40
4788 citiri
Adevarata fata a bauturilor dietetice

Tot mai multe reprezentante ale sexului feminin au devenit obsedate de greutatea lor. Acestea apeleaza la metode drastice pentru a avea o silueta de invidiat si recurg adesea la cure de slabire si la bauturi dietetice.

Este oare posibil ca alegerea bauturilor racoritoare dietetice pe care le cumperi ca sa iti patrezi silueta sa-ti faca un deserviciu?

Ultimele studii dovedesc ca persoanele care consuma bauturii dietetice nu au pierdut din greutate ci sunt mult mai predispuse sa devina supraponderale in comparatie cu persoanele care consuma bauturi racoritoare normale.

Cercetatorii de Universitatea de Sanatate din Texas au studiat, timp de 8 ani, peste 600 de adulti cu o greutate normala si au descoperit ca bauturile dietetice reprezinta mai degraba un risc pentru silueta decat o solutie binefacatoare.

Cu cat mai mare volumul de bauturi dietetice, cu atat mai mari sansele sa devina supraponderali.

Dr.Shanon Parten Fowler, unul dintre cercetatorii implicati in acest studiu a anuntat ca indulcitorii artificiali pot interfera cu abilitatea corpului de a calcula ratia de calorii, oferindu-i acestuia o bautura cu gust dulce, dar fara caloriile la care se astepta.

"Cand creierul percepe ingerarea alimentelor, pune in miscare mecanisme capabile sa se ocupe de caloriile pe care le anticipeaza", explica Fowler.

Dar cand caloriile nu exista, corpul continua sa tanjeasca dupa ceea ce asteapta, iar asta poate duce la consumarea altor alimente.

O alta explicatie este ca unele persoane considera ca prin renuntarea la bauturile ce contin zahar isi pot justifica apoi consumul unui baton cu ciocolata.

Dar o cutie de bautura racoritoare normala contine 150 de calorii, in timp ce un baton are 280.

O a treia teorie sustine ca persoanele incluse in studiu se aflau deja intr-un proces de ingrasare.

"Bauturile dietetice nu au dus la castigul lor in greutate; ci consumul lor nu a fost suficient pentru a opri asta", spune Flower.

O alta concluzie a studiului dezvaluie ca consumul de bauturi dietetice alcatuite din indulcitorii artificiali fac ca dorinta de a consuma dulciuri sa fie exagerat de mare.

Persoanele care se rasfata ocazional cu cantitati mici de dulciuri ce contin zahar, si nu indulcitori artificiali, au mai mult succes in a-si mentine greutatea sub control.

Pentru a inlocui bauturile dietetice cu o bautura care sa ajute la silueta doctorii recomanda sa imbunatatim nivelul de energie cu patru lichide care ajuta si in lupta impotriva grasimilor.

Acestea sunt lapte cu continut scazut sau fara grasimi, apa, ceaiul verde si cafeaua.

Studiile sugereaza ca trei portii de lactate pe zi provenite din mancare sau bauturi ( nu din suplimente alimentare ) pot dubla ritmul pierderii in greutate cand esti la dieta.

Consumul a minimum 6-8 pahare de apa pe zi ne ajuta sa avem o senzatie de satietate si sa ne potolim foamea.

Cercetarile indica faptul ca ceaiul verde mareste ritmul in care corpul arde caloriile atunci cand digera alimentele.

Cafeina este un stimulent, asadar poate ajuta la arderea caloriilor si la diminuarea apetitului. Pentru a evita deshidratarea, nu beti mai mult de doua cesti pe zi.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Pe cine afectează praful saharian care a acoperit România. Avertismentul medicului Beatrice Mahler FOTO
Pe cine afectează praful saharian care a acoperit România. Avertismentul medicului Beatrice Mahler FOTO
Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice precum astmul, BPOC, bronşiectazii, a declarat miercuri, 24 aprilie, pentru AGERPRES managerul...
#risc, #obezitate, #creier, #calorii, #ingrasare, #senzatie, #dulce, #bauturi dietetice , #sanatate