Adolescentii, cei mai panditi de anorexie si bulimie

Joi, 18 Iunie 2009, ora 18:01
8674 citiri
Adolescentii, cei mai panditi de anorexie si bulimie

Cei mai expusi riscului de a suferi tulburari alimentare de tipul anorexiei sau bulimiei sunt adolescentii, si in special fetele, care nu se simt niciodata suficient de bine in pielea lor.

Cauzele sunt multe, dar pe primul plan se afla dorinta extrem de intensa la aceasta varsta de a deveni atractiv pentru sexul opus, nereusitele conducand fie la excese alimentare fie, dimpotriva, la privarea de hrana.

Nici mass-media nu ii incurajeaza prea mult pe tineri sa se alimenteze sanatos. Deseori, langa un articol in care se vorbeste despre ce, cat si cum ar trebui sa manance zilnic un copil aflat in crestere, apar zece articole si fotografii care evidentiaza siluetele perfecte, chiar daca photoshopate, ale vedetelor de la Hollywood, idolii adolescentilor de azi.

Iar daca, in plus, familia nu are obiceiuri alimentare sanatoase, atunci riscul ca un copil sa cada intr-o extrema sau cealalta din punct de vedere al alimentatiei creste foarte mult.

De aceea parintii trebuie sa intervina imediat cum sesizeaza ca ceva nu este in regula din acest punct de vedere, atentioneaza psihologul Christina Botto, citata de site-ul parentingateenager.com.

Ea subliniaza contrastele intre baietii si fetele aflate la varsta adolescentei pe tema alimentatiei. Astfel, in timp ce fetele vor sa fie cat mai slabe, pentru a arata cat mai bine in hainele la moda din ce in ce mai sumare, baietii, dimpotriva, vor sa para cat mai solizi, mai musculosi, mai puternici, apeland pentru asta la mancare in exces si la energizante care le dau total peste cap metabolismul.

De cele mai multe ori insa, cele doua tipuri de tulburari alimentare grave, anorexia si bulimia, au la baza depresii nervoase cauzate in principal de lipsa increderii si stimei de sine.

Asa se face ca o adolescenta obsedata de greutatea ei ajunge sa asimileze in loc de 1.500 de calorii zilnic, doar cateva sute, si, in plus, sa apeleze la laxative sau la vomitive pentru a asimila si mai putin.

Supravegheati-le cu atentie dieta!

Parintii care sesizeaza la copiii lor astfel de obiceiuri alimentare nesanatoase trebuie sa intervina neaparat, altfel efectele vor fi foarte serioase si de lunga durata. Cel mai bun lucru este sa le permita acestora sa tina o anumita dieta dar doar sub stricta lor supraveghere.

De asemenea, este indicat sa existe discutii bine argumentate pe aceasta tema, cu opinii din partea medicilor si cu exemple de cazuri similare, chiar si dramatice.

In plus, daca nu s-a facut pana acum, este indicat ca mesele sa fie luate in familie. Copiii nu trebuie sa mai manance singuri, in camera sau in fata televizorului si nici doar ceea ce le place. O masa calda, gatita in casa, poate chiar cu autorul lor, si servita intr-o atmosfera placuta de familie, ii poate ajuta pe adolescenti sa depaseasca situatia de criza.

De asemenea, este bine ca pe masa, la vedere, sa existe mereu fructe si legume proaspete, iar copiilor sa li se vorbeasca despre beneficiile pe care acestea le aduc sanatatii lor, avand totodata un aport scazut de calorii.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#anorexie bulimie adolescenti, #alimentatie adolescenti , #sanatate