Alergarea stimuleaza productia de materie cenusie

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 18:10
5047 citiri
Alergarea stimuleaza productia de materie cenusie
foto: New Scientist

Oamenii de stiinta au descoperit un motiv in plus pentru care ar trebui sa ne facem timp pentru cateva ture de alergare: pe langa efectele benefice evidente asupra sanatatii, alergatul stimuleaza productia de materie cenusie, imbunatatindu-ne astfel memoria.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au descoperit ca alergatul stimuleaza cresterea celulelor dintr-o zona a creierului responsabila de imbunatatirea memoriei, scrie Daily Mail.

Modul in care joggingul reuseste sa stimuleze neurogeneza, nasterea celulelor neuronale, nu este pe deplin inteles de oamenii de stiinta, insa acestia cred ca ar putea avea legatura cu cresterea circulatiei sangvine si eliberarea de hormoni asociati cu exercitiile fizice.

Echipa condusa de neurologul Timothy Bussey, de la Universitatea Cambridge, a studiat evolutia a doua grupuri de soareci de laborator, unul dintre ele aflat intr-o cusca prevazuta cu roata de alergat, iar cel de al doilea, tinut intr-o cusca goala.

Dupa cateva zile, cobaii au fost supusi unor teste de memorie, cu ajutorul unui ecran de calculator pe care erau afisate doua patrate identice, asezate unul langa altul. Cand atingeau cu botul patratul din stanga, soarecii primeau un cub de zahar, in timp ce atingerea patratului din dreapta nu le aducea nicio recompensa.

Cercetatorii au constatat astfel ca soarecii din cusca cu roata de alergat au reusit sa ofere de doua ori mai multe "raspunsuri corecte" decat cei care nu au avut sansa sa faca exercitii fizice.

La inceputul experimentului, cele doua patrate erau situate la 30 de centimetri, unul fata de celalalt, distanta ce a fost redusa treptat, pana cand patratele erau gata sa se atinga, cu scopul de a observa modul in care soarecii reusesc sa separe doua amintiri foarte asemanatoare.

In cazul oamenilor, echivalentul ar fi capacitatea unei persoane de a retine cu precizie ce a mancat la cina in diferite zile sau unde a parcat masina in timpul ultimelor iesiri la cumparaturi.

In aceasta faza a experimentului, a devenit foarte clar ca soarecii sedentari obtin rezultate din ce in ce mai slabe, in timp ce cobaii care au facut miscare reusesc sa faca deosebirea intre aceste amintiri similare cu mult mai mare acuratete.

Analiza tesutului cerebral extras de la soarecii de laborator arata ca subiectii care au alergat in timpul experimentului au produs circa 6.000 de noi celule neuronale.

Mai mult, cercetatorii sustin ca studii anterioare arata ca oamenii isi pot trata depresiile cu ajutorul exercitiilor fizice, acestea avand rezultate la fel de bune ca si tratamentele cu antidepresive, ce stimuleaza cresterea de noi celule neuronale.

Pentru a investiga efectele alergarii asupra creierului uman, oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge si-au unit eforturile cu cercetatorii de la Institutul american pentru studiul imbatranirii, repetand experimentul cu subiecti umani.

Testele au aratat ca persoanele ce au alergat cu regularitate, timp de cateva zile, au produs sute de mii de noi celule neuronale, reusind astfel sa-si imbunatateasca memoria si capacitatea de a-si ordona cu acuratete amintirile, spre deosebire de cei care nu au facut deloc miscare.

Multi posesori ai unor minti stralucite au declarat, de-a lungul timpului, ca isi mentin sanatatea trupului si a mintii cu ajutorul alergarii regulate, printre acestia aflandu-se si fizicianul Wolfgang Ketterle, castigator al Premiului Nobel si alergator pasionat.

"Cand alerg, ma gandesc la absolut orice: fizica, probleme de familie si planuri pentru weekend. Nu am facut nicio mare descoperire in timpul alergarii, insa am avut timp sa ma gandesc la problemele mele. Unele solutii pentru ele sunt evidente, dar trebuie sa fii destul de relaxat pentru a le vedea cu claritate", sustine Ketterle.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#alergat materie cenusie, #jogging stimulare creier, #alergat stimulare memorie , #sanatate