Alimentatia sanatoasa, reteta pentru pace

Luni, 15 Februarie 2010, ora 07:13
4435 citiri
Alimentatia sanatoasa, reteta pentru pace
Foto: TheBSReport

Alimentatia sanatoasa ar putea fi "reteta pentru pace", arata cercetatorii americani, care au constatat ca un regim alimentar bazat pe legume, fructe si cerealele integrale poate sa reduca agresivitatea.

Profesorii de la o scoala din statul Wisconsin, in care existau multi copii cu probleme de comportament, au ramas uimiti cand au observat ca dupa ce au fost eliminate automatele cu dulciuri si snacks-uri si au fost introduse legumele si fructele, cei mici au inceput sa se cuminteasca.

Cadrele didactice sustin ca rata conflictelor violente a scazut foarte mult, copiii nu mai murdaresc peste tot si nu mai este nevoie de agenti de securitate. Nutritionistii stiu ca exista persoane care cred fara sa cerceteze, dar si sceptici, care spun ca povestile de acest tip sunt doar minciuni, arata Care2.com.

Adevarul este insa ca nu e greu sa crezi ca alimentatia poate avea un rol important in modul in care functioneaza creierul, implicit si in modul in care te comporti.

Creierul utilizeaza aproape 20% din energie, iar pentru a-i oferi aceasta energie ii putem oferi o gama larga de nutrienti, vitamine, minerale sau acizi grasi. Intrebarea ar fi: care sunt consecintele atunci cand mancam in fiecare zi numai alimente nesanatoase?

Stim deja ca una din consecinte este obezitatea, cu toate afectiunile asociate: diabet, probleme ale sistemului circulator si altele. Unii specialisti spun insa ca mancarea afecteaza si modul in care ne comportam.

Stephen Schoenthaler, profesor in drept criminalistic la Universitatea din California, spune ca reducerea nivelului de zahar si de grasimi in regimul alimentar poate duce la un IQ mai mare la copii si la note mai bune la scoala.

Profesorul a supravegheat schimbarea meniului de la peste 800 de scoli si spune ca rata de trecere a examenelor finale a ajuns de la 11% sub media nationala la 5% peste medie. Acesta sustine ca alimentatia nesanatoasa este un semn clar ca cei mici vor deveni violenti.

Bernard Gesch, fiziolog la Universitatea din Oxford, a avut aceleasi rezultate cu detinutii din inchisorile din Marea Britanie. Intr-o inchisoare pentru persoane cu varste intre 18 si 21 de ani, o parte dintre detinuti au primit suplimente cu vitamine, minerale si acizi grasi, iar altii au primit pastile placebo.

Se pare ca detinutii care au primit suplimente alimentare au avut cu 26% mai putine incidente in care au incalcat regulamentul inchisorii. Mai mult, incidentele violente in cazul barbatilor care au primit suplimentele au scazut cu 37%. In cazul grupului care a luat placebo, nu s-au constatat niciun fel de modificari.

In fapt, orice parinte stie ca atunci cand cel mic o sa primeasca suc si dulciuri la masa o sa fie agitat, deoarece corpul primeste o doza serioasa de zahar.

Cand acestea nu isi mai fac efectul, organismul va produce adrenalina pentru a evita senzatia de oboseala, iar aceasta duce la iritabilitate sau la agresivitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#reteta pace alimentatie, #alimentatia scade agresivitatea, #alimentatie sanatoasa agresivitate , #sanatate