Alimentatie si depresie: care este legatura?

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 06:37
5657 citiri
Alimentatie si depresie: care este legatura?
Foto: WebMD

De ce avem mereu nevoie de o bucata de ciocolata sau de o prajitura atunci cand suntem tristi? Cu ce putem inlocui bomba de calorii care ne ajuta buna-dispozitie?

O zi proasta la birou sau o cearta cu sotul-sotia te poate trimite fix la borcanul cu prajiturele. Exista insa si situatii in care o depresie te poate arunca in bratele diavolului dulce in fiecare dupa-amiaza.

Si nu esti singur: multi oameni sustin ca au nevoie de alimente care contin carbohidrati (in special prajituri, bomboane sau inghetata) atunci cand au o depresie, sunt suparati sau obositi, arata WebMD.

O "doza" isi poate face efectul uneori chiar si in 20 de minute, iar cei care isi permit astfel de gustari consuma cu aproximativ 800 de calorii mai mult decat o persoana obisnuita. Nu toti insa ajung sa aiba o problema cu greutatea, pentru ca reusesc sa slabeasca prin exercitii fizice.

"Nevoia de a consuma carbohidrati este parte a vietii de zi cu zi", spune doctorul Judith Wurtman, de la Massachusetts Institute of Tehnology. Wurtman spune ca nevoia de carbohidrati este strans legata de o scadere a nivelului de serotonina, hormonul bunei-dispozitii.

Alti experti sustin ca e posibil ca nevoia de alimente care contin carbohidrati sa fie legata de un eveniment extern, cum ar fi faptul ca au mai putini bani, sau de faptul ca s-au obisnuit sa consume astfel de alimente la o anumita ora. Mai precis, nevoia de carbohidrati "loveste" cel mai des intre 15.30 si 17.00.

O alta posibilitate ar fi faptul ca am fost pur si simplu invatati sa consumam alimente ce contin carbohidrati in situatii dificile. Daca o fetita a fost invatata sa manance o prajitura in loc sa-si manifeste furia, atunci va manca in continuare prajituri si ca adult, in situatii stresante.

Nevoia de carbohidrati poate surveni si pe fondul unei diete: Evelyn Tribole, dietetician, spune ca o dieta bogata in proteine si cu putini carbohidrati te poate face sa ai mare nevoie de o felie de paine.

Atunci cand ai insa o perioada dificila si simti ca ai nevoie de o prajitura, exista alimente care pot reduce nivelul de stres. Studiile arata ca Vitamina C poate readuce tensiunea si nivelul de cortizol (hormonul stresului) la un nivel normal, dupa o situatie tensionata, relateaza MSN Health.

Caisele uscate sunt bogate in magneziu, foarte eficient in combaterea stresului. Migdalele, fisticul si nucile pot, deasemenea, sa ajute: migdalele contin vitamina B si E, care ajuta sistemul imunitar, iar nucile si fisticul scad tensiunea. Migrenele si oboseala pot fi combatute cu spanac, un aliment bogat in magneziu.

O doza de serotonina poate fi obtinuta si din carnea de curcan: aceasta carne contine un aminoacid ce declanseaza productia de serotonina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alimentatie depresie, #alimente hormon serotonina, #alimente combat depresia , #sanatate