Alimente care afecteaza sanatatea oaselor si ce sa faci pentru a te apara

Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 11:59
15234 citiri
Alimente care afecteaza sanatatea oaselor si ce sa faci pentru a te apara
Foto: msn

Unele alimente si bauturi pot zadarnici straduinta ta de a-ti mentine oasele cat mai sanatoase. Un pahar cu lapte baut din cand in cand este bun pentru tesutul osos, dar nu este suficient pentru a preveni aparitia osteoporozei daca restul alimentatiei tale este nepotrivita.

Potrivit msn, iata cateva produse alimentare, ingrediente si bauturi care afecteaza sanatatea oaselor si ce poti face pentru a contracara efectele lor negative.

1. Cafeina

Daca iti incepi ziua cu o ceasca sau doua de cafea, ai grija la cate consumi apoi, pana la finalul zilei. Excesul de cafea poate reduce capacitatea organismului de a absorbi calciul, mai mult de trei cesti putand fi periculoase.

Totodata, trebuie sa iei in calcul si alte bauturi care contin cafeina, dar si unele medicamente, cum ar fi analgezicele si cele pentru alergii, care de asemenea pot contine cafeina.

Cum sa te aperi: Intai, este important sa nu depasesti trei cesti de cafea pe zi, iar apoi, sa ai grija sa oferi organismului aproximativ 1.200 de miligrame de calciu zilnic, din alimentatie.

2. Sarea

O alimentatie care include un procentaj ridicat de sare poate duce la o scadere a densitatii osoase. Alimentele procesate care au sodiu in proportie de 20% sau mai mult din cantitatea zilnica recomandata sunt calificate drept cu continut ridicat de sodiu.

Cum sa te aperi: Incearca sa nu consumi mai mult de 2.400 de miligrame de sodiu pe zi. Limiteaza consumul produselor procesate si al celor conservate deoarece contin multa sare si gateste cu cat mai multe ierburi aromatice si mai putina sare. Nu uita si de cantitatea de calciu recomandata zilnic (cele circa 1.200 de miligrame in medie, cu ceva variatii, in functie de varsta).

3. Cerealele integrale din grau

Fitatii si fibrele existente in cerealele integrale din grau, in special in taratele de grau, reduc absorbtia calciului din alimente consumate in acelasi timp. Organismul retine ceva calciu din acestea, dar nu pe tot (desi deocamdata nu se stie cam cat se iroseste).

Cum sa te aperi: Dupa ce ai consumat cereale integrale din grau asteapta circa doua ore inainte sa iei un supliment cu calciu sau magneziu. Sau bea mai mult lapte cu cerealele respective.

4. Bauturile acidulate

Acidul fosforic din bauturile acidulate si din alte bauturi nealcoolice poate creste riscul de fracturi. Cercetatorii nu au descoperit inca modul in care se petrece acest lucru, dar banuiesc ca fosforul poate crea un mediu mai acid care elimina calciul din oase.

Organismul uman are nevoie de ceva fosfor pentru structura oaselor insa, daca cineva are prea mult, corpul va pierde calciu si magneziu.

Cum sa te aperi: Moderatia este cea mai buna solutie in aceasta privinta; de preferat ar fi sa consumi mai putin de o bautura acidulata pe zi.

5. Multa carne

Faptul ca proteinele sunt un nutrient esential pentru organism este de necontestat, dar o dieta prea bogata in proteine, in special in proteine animale, duce la pierderea calciului din rinichi. Nu este vorba insa si de proteinele din lactate, acestea continand un echilibru sanatos de calciu si fosfor.

Cum sa te aperi: Invata ce inseamna o portie de carne. Proteinele ar trebui sa ocupe o treime din farfuria ta, in timp ce carbohidratii sanatosi, precum cei din orezul brun si legumele, ar trebui sa reprezinte celelalte doua treimi.

6. Leguminoasele

Daca reduci consumul de carne si mananci mai multa fasole si mazare pentru continutul lor ridicat de fibre si redus de grasime, ai mare grija deoarece si acestea pot interfera cu capacitatea organismului de a absorbi calciul. Vegetarienii care consuma multe leguminoase ar trebui sa fie in special foarte atenti (fitatii din leguminoase impiedica absorbtia calciului si a altor minerale).

Cum sa te aperi: Inainte sa gatesti fasolea si mazarea pune-le la inmuiat in apa pentru cateva ore, iar de preparat prepara-le cu apa proaspata (adica arunca prima apa). In plus, daca ai mancat un preparat pe baza de leguminoase, asteapta cateva ore inainte sa iei un supliment cu calciu.

7. Alcoolul

Un consum moderat de alcool poate fi benefic pentru oase, insa, mai mult de trei bauturi alcoolice pe zi pot fi toxice pentru acestea. Cantitati mari de alcool consumate reduc formarea tesutului osos si altereaza metabolizarea vitaminei D si a calciului. In plus, multe persoane care consuma alcool mai mult decat este recomandat nu consuma de obicei suficient calciu din alimente.

Cum sa te aperi: Limiteaza consumul de alcool la una sau doua bauturi pe zi (un pahar cu vin, o bere) si mananca mai multe fructe si legume, despre care s-a aratat ca sunt bune pentru oase.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#oase puternice, #sanatate oase, #sfaturi sanatate oase, #alimente efect oasele , #sanatate