Alimente recomandate pentru dinti sanatosi

Sambata, 12 Martie 2011, ora 17:20
14144 citiri
Alimente recomandate pentru dinti sanatosi

Medicii stomatologi spun ca pentru a avea o dantura sanatoasa nu e suficienta numai igiena bucala ci si un regim alimentar bogat in vitamine si minerale care sa intretina dantura intreaga pana la varsta inaintata.

Si alimentatia corecta trebuie sa inceapa din primele zile de viata si nu dupa ce se cariaza dintii si incep vizitele la cabinetul stomatologic.

Bolile care ar putea afecta dantura sunt cariile si paradontoza. Caria dentara, o gaura in dinte, este una din afectiunile dintilor care trebuie detectata si tratata imediat ce apare altfel, se strica toti dintii. Cauzele cariilor sunt multiple dar inca nedefinite clar. Paradontoza este o boala a gingiilor cu cauze in bolile organelor interne.

Pentru dezvoltarea oaselor dar si mentinerea sanatatii lor organismul are nevoie permanent, de calciu. Din meniul zilnic nu trebuie sa lipseasca produsele lactate, iaurtul, mai ales cel preparat in casa, cascavalul dar si pestele.

Bananele, fructe adesea ocolite pentru ca ar ingrasa, contin foarte mult calciu. Doua banane contin doza zilnica necesara de calciu. Pentru ca organismul sa absoarba calciul din alimentele care-l contin se recomanda sa nu se faca abuz de dulciuri, mancaruri grase, ceai, cafea sau produse de panificatie.

Semintele de susan sunt de asemenea, o sursa bogata de calciu. O mana de seminte de susan, cam 35 de grame, asigura calciul zilnic pentru mentinerea sanatatii danturii.

Vitamina C, acidul ascorbic, se gaseste din abundenta in citrice, fructe si legume proaspete, macese, coacaze negre, kiwi, varza murata, ardei, patrunjel, spanac. Un pahar de suc de citrice ori o salata de varza murata cu ceapa tocata marunt, asigura necesarul zilnic de vitamina C.

Ceapa are un rol esential in mentinerea sanatatii dintilor si medicii o considera un antiseptic puternic al cavitatii bucale.

Sunt situatii cand, dupa masa, nu se poate apela la periuta de dinti. Medicul recomanda un fruct, mar, para, gutuie ori chiar un morcov. Saliva produsa in timpul mestecarii curata dintii dar si dantura devine mai puternica fiind nevoita sa mestece mai mult si cu oarecare efort.

Ciocolata amaruie si nu cea cu lapte, care contine prea mult zahar, detine proprietati antibacteriale si poate servi chiar la profilaxia cariilor. Pestele, nucile, si ficatul au in compozitia lor fluor, care intareste smaltul dintilor si-i apara de carii.

Daca vrem sa avem o dantura frumoasa si un zambet de invidiat e necesar sa fim atenti la alimentele pe care le consumam. E drept ca si in cabinetul stomatologului ni se poate "infrumuseta" dantura dar asta nu mai e naturalete ci artificiu.

Sa avem sanatate!

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#dinti sanatosi, #alimente bogate in calciu, #fructe si legume , #sanatate