Alimentele care fac "echipa" pentru o sanatate de fier

Autor: Ana Ilie
Luni, 03 August 2009, ora 23:46
4083 citiri
Alimentele care fac "echipa" pentru o sanatate de fier

Stiati ca unele alimente sunt mai eficiente atunci cand sunt mancate impreuna? E ca si cand "familia" de mancaruri este mai puternica impreuna decat atunci cand cei doi "parteneri" sunt consumati separat.

Spre exemplu, rosiile si broccoli au mai multe beneficii nutritionale impreuna decat separat.

Pentru a afla si alte "echipe" de alimente care-ti intaresc sanatatea, citeste mai departe sfaturile expertilor Times.

Broccoli este recunoscut de toata lumea ca fiind o "superleguma", fiind plina de enzime detoxifiante si vitamina C. Impreuna cu rosiile insa, care aduc cu ele o multime de beneficii pentru sanatate, printre care licopenul, efectul lor pare sa se multiplice. Se crede ca, impreuna,cele doua legume te feresc de anumite tipuri de cancer.

Sardinele la gratar, consumate impreuna cu paine alba, iti imbogatesc organismul cu vitamina D si calciu. Sardinele proaspete sunt bogate in vitamina D, un nutrient greu de obtinut din alimente.

Daca le consumi impreuna cu paine alba, vei avea parte si de o portie zdravana de calciu, combinatia fiind ideala vara pentru intarirea oaselor - calciul nu poate fi absorbit in absenta vitaminei D.

Desi, in teorie, toata lumea ar trebui sa asimileze suficienta vitamina D din actiunea razelor solare, folosirea cremelor de protectie solara dar si limitarea timpului petrecut in natura ne fac sa apelam la alimente pentru a beneficia de acest nutrient.

Femeile care alapteaza sau persoanele trecute de 50 de ani trebuie sa manance 10 micrograme de vitamina D zilnic, majoritatea fiind obtinuta din pestii grasi, precum sardinele si somonul.

Din aceste motive, o alta combinatie imbatabila este salata nicoise cu somon pentru vitamina D si fasole verde pentru calciu. Se poate incerca si o combinatie de omleta (ouale au vitamina D) cu branza Cheddar rasa (calciu), sau iaurt cu muesli, pentru un efect similar.

Fierul este esential pentru sanatatea oamenilor, insa multe persoane nu reusesc sa absoarba suficient fier din dieta alimentara. O astfel de situatie poate fi corectata prin alaturarea alimentelor care fac echipa buna impreuna. Spre exemplu, o salata care contine fasole verde si ardei grasi iti aduce o portie sanatoasa de fier si vitamina C.

La fel se intrampla si atunci cand consumi caise uscate (fier) impreuna cu un pahar mic de suc de portocale (vitamina C).

Toate iaurturile au bacterii "vii" care cauzeaza fermentarea laptelui, insa doar cele care contin bacterii probiotice au un plus de bacterii "bune".

Acestea reduc balonarea si intaresc imunitatea - insa bacteriile bune au nevoie, pentru a fi eficiente, de prezenta prebioticelor in colon. Aceste substante pot fi gasite in banane, spre exemplu, sub forma fructo-oligozaharidelor.

In afara de iaurt probiotic cu banane, pentru a avea parte de aceasta combinatie ideala pentru sanatatea ta poti amesteca cateva seminte de floarea-soarelui in iaurtul cu bacterii "bune". O salata din castraveti, andive si ceapa, care contin prebiotice, merg bine cu un sos pe baza de iaurt probiotic.

Daca in general, se crede ca legumele consumate crude sunt cele mai bune, morcovii sunt cei mai nutritivi atunci cand sunt gatiti usor in ulei de masline - abia atunci elibereaza betacarotenul, care este mai usor absorbit in sange, unde ajuta la protectia pielii si lupta impotriva celulelor canceroase.

Alte combinatii gustoase sunt piureul de dovlecei si morcovii fierti, transformati intr-o supacrema de legume la care se adauga un pic de ulei de masline si salata de spanac cu morcovi si branza feta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#alimente sanatoase regim, #sfaturi sanatate vitamine , #sanatate