Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Analiza revolutionara: Gastroenterologia mileniului III - Pastila cosmica

Duminica, 20 Ianuarie 2008, ora 09:08
3861 citiri
Analiza revolutionara: Gastroenterologia mileniului III - Pastila cosmica

De cativa ani, in marile centre universitare exista o metoda de investigare a "hibelor" interne despre care putini au auzit, care ajuta la diagnosticarea unor afectiuni ce, pana recent, nu puteau fi vindecate, deoarece nu puteau fi "vazute". Capsula endoscopica, unii o numesc "pastila cosmica", gandindu-se la modul in care a aparut, arata medicilor o zona greu accesibila pana acum in alt fel decat radiologic: intestinul subtire.

Desi e scumpa (500 de euro), e o metoda infailibila pentru depistarea anemiilor din cauze necunoscute, a hemoragiilor neevidentiate prin restul metodelor, a diareii cronice fara nici o cauza aparenta, si datorita ei s-a ajuns la concluzia ca incidenta cancerelor de intestin subtire e mult mai mare decat se banuia.

Toata lumea a vazut filmele artistice unde un subiect inghite un "echipaj" medical micsorat astfel incat sa poata circula prin corp pentru a depista afectiunile tuturor organelor si sistemelor, eliminat, la finalul investigatiei, intr-o lacrima sau cules cu penseta din ureche. Stiinta adevarata nu e departe, dar nu a avut nevoie de asemenea inventii. A descoperit "pastila cosmica".

La ce mai sunt bune serviciile secrete

In 1981, Gavriel Iddan, un inginer electronist angajat al Ministeruzlui Apararii din Israel, si-a luat un an sabatic. Ajuns in SUA, la Boston, s-a imprietenit cu vecinul sau de apartament, un gatroenterolog aflat si el in vacanta: Eitan Scapa. Din vorba in vorba, Iddan a aflat despre progresele endoscopiei digestive, prin urmare si despre limitele ei: imposibilitatea explorarii intestinului subture. Asa i-a incoltit in minte ideea (o "naveta" cosmica pentru intestin), si a lucrat la ea zece ani.

In 1991, cei doi s-au reintalnit si Iddan i-a spus ca succesul e aproape. Peste trei ani, la un congres la Londra, Iddan a prezentat prototipul capsulei. Si tot in 1994, un inginer britanic care lucra pentru serviciul de spionaj, Paul Swain, vorbea, tot la un congres, dar in SUA, despre endoscopia fara fir - experimentase deja camere video miniaturizate.

Cele doua echipe au inceput sa lucreze impreuna, iar in 1999, intr-o clinica din Tel Aviv, dupa ce a obtinut aproparea Comisiei de Etica medicala, Swain a inghitit prima capsula.

In 2001, ultima frontiera a endoscopiei avea sa cada la scara mondiala. Nemaivorbind ca a fost experimentata si in spatial cosmic.

Iar in curand, poate ca vom avea si in Romania rezultatele ultimei etape a muncii lor: capsula miscata cu ajutorul magnetilor, care poate recolta si analiza tesuturile.

Cum lucreaza "pastila cosmica"

Dupa ce inghite capsula, omul isi poate vedea de viata, pentru ca minunea tehnicii lucreaza singura, sapte - opt ore. Pastila, care are in fata o lentila si patru leduri alimentate cu o baterie, emite doua imagini pe secunda. Ele sunt transmise unui dispozitiv care le transforma in unde radio si le trimite in afara organismului, la un manunchi de senzori pusi pe abdomen, de unde sunt preluate de o camera video montata pe centura. Dupa ce preia toata informatia, camera o descarca intr-un calculator, si astfel, medicul are la dispozitie pana la 56.000 de imagini, spre analiza.

Dispozitivul are posibilitatea de-a face stop cadru pe imaginea patologica, si arata exact locul unde se afla capsula in acel moment, lucru foarte important pentru chirurgi, care stiu astfel unde sa faca interventia.

Casa de Asigurari nu deconteaza acest tip de investigatie, pentru ca este cunoscut nu numai la noi faptul ca sanatatea e un lux. Ce-i drept, avem o lege a drepturilor pacientilor (46/2003) care preia prevederile unei Declaratii a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cu o exceptie: dreptul la accesibilitatea si disponibilitatea serviciilor de sanatate.

Cristian Mihai Chis

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Capsula, #endoscopica, #intestin, #gastroenterologie , #sanatate