Aproape 900.000 de copii din Romania au probleme de sanatate mintala

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 14:30
2239 citiri
Aproape 900.000 de copii din Romania au probleme de sanatate mintala
Foto: Arhiva

Circa 900.000 de copii din Romania au dezvoltat probleme de sanatate mintala, conform estimarilor oficiale, insa doar 200 de profesionisti in domeniu lucreaza astazi in cele 19 centre de sanatate deschise de Ministerul Sanatatii la nivel national.

Situatia se prezinta cu atat mai dramatic cu cat 11 spitale de psihiatrie si cinci spitale de pediatrie cu sectii de psihiatrie se afla pe lista Ministerului Sanatatii pentru a fi inchise.

Acestea sunt principalele concluzii ale Conferintei Nationale "Escaladarea Muntelui IDA - Initiaza, Dezvolta, Angreneaza: Bune practici in construirea serviciilor de sanatate mintala pentru copii si adolescenti" - organizata de Salvati Copiii Romania, in perioada 12-13 aprilie.

La eveniment au participat 200 de specialisti (cadre didactice, consilieri scolari, psihologi clinicieni, asistenti sociali, medici psihiatri, pediatri si de familie, medici scolari, asistenti medicali, logopezi, psihopedagogi), care au diagnosticat problemele grave cu care se confrunta sistemul de sanatate mintala a copilului din Romania.

Astfel, in Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice (487/2002), niciun articol nu face referire specifica la copii (se vorbeste doar despre persoana/pacientul cu o tulburare de sanatate mintala).

Mai mult decat atat, niciuna dintre masurile previzionate in Planul de actiune pentru implementarea strategiei Ministerului Sanatatii in domeniul sanatatii mintale pentru perioada 2006-2010 nu a fost implementata.

Planul presupunea 500.000 de euro investiti in campanii antistigma organizate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, promovarea sanatatii mintale in scoli, programe de prevenire a violentei in scoli coordonate de Ministerul Sanatatii, declararea sanatatii mintale ca prioritate nationala si alocarea de fonduri structurale.

Organizatia Salvati Copiii Romania deruleaza, din mai 2009, proiectul "Ingrijire de calitate pentru copii - Servicii de excelenta in sanatatea mintala", cu asistenta tehnica din partea Salvati Copiii Norvegia.

Proiectul promoveaza sanatatea mintala si imbunatatirea calitatii ingrijirii pentru copiii si adolescentii vulnerabili prin dezvoltarea de servicii psihologice si sociale acordate in cadrul Centrului de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii si dezvoltarea de programe de training pentru profesionistii care ofera serviciile psiho-sociale.

Numai in anul 2010, 780 de copii au fost integrati in mod direct serviciilor de terapie, 150 parinti au beneficiat de asistenta si terapie personala si alti 3.000 copii au devenit beneficiari indirecti, prin intermediul programelor dezvoltate de Salvati Copiii in scoli si gradinite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#copiii probleme sanatate mintala, #conferinta Salvati Copiii , #sanatate