Atacul de panica - boala persoanelor stresate

Sambata, 19 Iulie 2008, ora 11:30
7394 citiri
Atacul de panica - boala persoanelor stresate

Tot mai multe persoane se plang de atacuri de panica, tulburare destul de des intalnita in medii urbane stresante. O persoana din 60 sufera la un moment dat un atac de panica, afirma specialistii.

Atacul de panica apare in mod brusc si inexplicabil sub forma unor stari de frica si de neliniste, dificultate de respiratie, palpitatii, ameteli, tremurat, frica inexplicabila de moarte, boala grava sau nebunie.

Pentru ca senzatiile sunt fizice, majoritatea celor care manifesta aceste simptome trec prin cabinete medicale, unde incearca sa caute o boala organica.

In mod obisnuit, atacul de panica dureaza de la 5 la 20 minute si poate fi cauzat de circumstante stresante sau poate aparea pe nesteptate.

Atacurile de panica pot sa apara in momente diferite. In general, persoanele care se confrunta cu aceasta problema simt ca au o stare de rau fizic cateva clipe inainte de producerea atacului. Nestiind cum sa interpreteze simptomul, ei intra si mai tare in panica, accentuandu-si starea de rau.

Este important de retinut ca de multe ori programul TV poate determina astfel de crize, prin filmele de groaza sau cele cu mult sange si violenta, sau prin stirile din actualitate care induc un sentiment puternic de nesiguranta si ingrijorare.

Medicii le recomanda celor anxiosi din fire sa nu vizioneze anumite filme si sa evite sa priveasca scene violente. De asemenea, ii previne pe cei care nu au fobii sa-i ia in serios pe cei care declara ca nu suporta ceva anume si sa le acorde protectie, menajandu-le sensibilitatea.

Din pacate, atat medicii, cat si sociologii sunt de parere ca din cauza conditiilor socioeconomice, in special cele legate de restructurari la locul de munca, de pierderea locuintei, de accidente sau calamitati naturale, un numar tot mai mare de persoane devin anxioase si depresive, ajungand la pierderea controlului de sine.

Atacul de panica este o manifestare acuta a acestei tulburari mentale, o experienta socanta, atat pentru cel in cauza, cat si pentru apropiatii sai.

Cum se trateaza atacurile de panica?

Pentru atacurile de panica exista tratamentul medicamentos care se prescrie in psihiatrie, care este corelat cu psihoterapia. Prin intermediul psihoterapiei, pacientul invata sa se relaxeze, sa isi reinterpreteze simptomele si sa reactioneze realist.

In psihoterapie se merge in primul rand pe relaxare. Rezolvandu-si simptomul, persoana care sufera de atacuri de panica capata siguranta, stie ca este bine. Este foarte important sa intelegem de unde a aparut aceasta reactie de aparare.

Atacul de panica este un raspuns la un factor stresor care inseamna "nu mai pot", "nu mai rezist". Prin psihoterapie pacientul gaseste cai realiste si integrate social de a-si rezolva problemele si de a-si interpreta simptomele.

Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Câte drone cu rază lungă de acțiune poate lansa Ucraina în toată Rusia, în fiecare zi: ”O mare problemă pentru Putin”
Forțele de apărare ucrainene sunt capabile să trimită în fiecare noapte între 30 și 60 de drone cu rază lungă de acțiune în Rusia. Această evaluare, bazată pe date ucrainene, a fost...
Cinci persoane au fost rănite de un urs. Victimele au vârste cuprinse între 10 şi 72 de ani VIDEO
Cinci persoane au fost rănite de un urs. Victimele au vârste cuprinse între 10 şi 72 de ani VIDEO
Un urs brun a ajuns duminică în oraşul slovac Liptovsky Mikulas, unde a rănit cinci persoane, relatează La Libre. Victimele au suferit muşcături şi zgârieturi, a declarat duminică...
#atac, #panica, #stres, #tratament, #psiholog , #sanatate