Atentie fumatori: Primele simptome ale cancerului oral se vad, nu se simt!

Vineri, 01 August 2008, ora 11:53
164374 citiri
Atentie fumatori: Primele simptome ale cancerului oral se vad, nu se simt!

Desi evidente, simptomele de debut ale cancerului oral nu sunt alarmante deoarece nu sunt dureroase si din aceasta cauza bolnavii se prezinta la tratament in stadii avansate, cel mai adesea in stadiile III si IV.

Leziunile sunt intinse in suprafata si profunzime iar localizarile cancerului oral pot fi la mai multe nivele: buzele, mucoasa obrajilor, mucoasa boltii si valului palatin, fibromucoasa gingivala sau pe limba, scrie Ziarul de Iasi.

"In fiecare zona a mucoasei, cancerul cavitatii bucale poate fi sub alta forma: forma de ulceratie, forma de nodul, forma proloiferativa ca un papilom pe mucoasa sau forma infiltrativa.

In stadiile incipiente pacientul nu are dureri, desi putem spune ca este un tip de cancer la vedere: pe buza, pe limba se vede o leziune ulcerativa care sangereaza. Daca apare posterior, spre baza limbii, pacientul are senzatia de corp strain. Durerea, hemoragia si tulburarile de sensibilitate apar in stadiile avansate", explica prof. dr. Eugenia Popescu de la Clinica de Chirurgie Buco Maxilo-Faciala a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi.

Cand trebuie sa ne prezentam la medic

Semnele timpurii ale cancerului oral, in functie de localizare, nu sunt tocmai usor de depistat, de aceea sunt atat de importante vizitele la dentist si la medicul de familie pentru controlul de rutina.

Pe langa aceste controale, este bine sa mergeti la dentist daca observati urmatoarele:

O rana la nivelul buzelor sau in interiorul gurii, care sangereaza cu usurinta si nu se vindeca in decurs de doua saptamani

O excrescenta sau ingrosare a mucoasei bucale, pe care o puteti simti cu limba

Scaderea sensibilitatii sau senzatie de amorteala la nivelul cavitatii bucale

Pete albe sau rosiatice pe gingii, limba sau pe restul mucoasei bucale

Dificultate la mestecarea sau inghitirea alimentelor

Leziuni sau dureri inexplicabile in cavitatea bucala sau senzatia ca aveti ceva in gat, fara a identifica o cauza

O modificare a vocii

Factori care favorizeaza aparitia cancerului oral

Fumatul este situat pe primul loc in rindul factorilor ce favorizeaza aparitia cancerului cavitatii orale.

Acesta e urmat de consumul cronic de alcool, la care se asociaza adeseori si igiena orala deficitara a gurii (resturi radiculare, depozite de tartru, afectiuni ale parodontiului, lucrari protetice incorecte). Acesti trei factori corelati conduc la aparitia cancerului cavitatii orale.

Cum se trateaza

Tratamentul presupune interventii chirurgicale de lunga durata, complicate mai ales ca pacientii ajung la medic in stadii avansate. Sunt interventii mutilante, cu sectiune aproape completa de limba, de mandibula, de maxilar ca sa fie eradicata tumora.

Apoi tot tesutul trebuie refacut: asta inseamna interventii chirurgicale realizate in aceeasi sedinta operatorie pentru a se putea recolta si "replanta" muschi, os sau tegument din alte zone ale organsimului.

Statistici

Cancerul cavitatii orale este destul de frecvent intilnit in randul populatiei, incidenta globala situandu-l pe locul 6, dar procentele variaza de la o tara la alta. Astfel, in Europa este intilnit cu o incidenta cam de 1-2% din totalul tumorilor maligne in tari dezvoltate cum ar fi Anglia, Elvetia, Germania, Danemarca.

In alte parti ale lumii, cum ar fi in tarile asiatice, este intilnit intr-o proportie de 45%, deoarece locuitorii de aici obisnuiesc sa mestece betel, iar tutunul este mestecat, prizat, fumat. In Romania incidenta bolii este de 4,2% per ansamblu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cancer oral, #simptome, #leziuni, #gura , #sanatate